Kultúra

2017.06.27. 17:25

Dallamok gitárral Balatonfüreden

BALATONFÜRED - Egészen szombat estig tart a Nemzetközi gitárfesztivál Balatonfüreden. A 12. fesztivál első koncertjét Ricardo Gallén spanyol gitárművész adta.

Sági Ági

- A fesztivál tematikája szerint minden este egy neves gitárművész koncertjét lehet meghallgatni, másnap délelőtt pedig a művész mesterkurzusán lehet részt venni - mondta el lapunknak Eötvös József gitárművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, a fesztivál szervezője.

A klasszikusgitár-tanulás reneszánszát éli, vannak zeneiskolák, ahol többéves várólista van a hangszerre. A fesztivál célja, hogy a fiataloknak megmutassák a csúcsot, nemcsak a koncerten, hanem a másnapi kurzusokon is. - Ezeken az órákon egy-egy diák fél-fél órát játszik a mesternek, aki a végén tanácsokat ad, elvégzi az utolsó simításokat, véleményt mond.

Ricardo Gallén gitárművész

Nagyon élvezetes és tanulságos szokott lenni ez mindenkinek, azoknak is, akik csak hallgatják - tette hozzá a gitárművész. Egy-egy délelőtt hét zenész játszhat a mesternek, a jelentkezési sorrend a játéksorrend is. Sok ifjú tehetséggel találkoznak ilyenkor, itt figyelt fel Eötvös József Szalai Lottira is, aki ma egyedüli gitárosként a Zeneakadémia Rendkívüli Tehetségek Képzőjében tanulhat.

A fesztivál koncertjei este fél nyolckor a Vaszary Galéria Széchenyi termében kezdődnek. Szerda este az Eötvös Alapítvány támogatottjainak koncertje lesz, csütörtökön a francia Antonie Moriniére, a Forum Gitarre Bécs 2016 Nemzetközi Gitárverseny győztesének koncertje lesz hallható. Pénteken az ukrán Marko Topchiit, a Silezian Guitar Autumn 2016 Nemzetközi Gitárverseny győztesét lehet meghallgatni, a szombati zárókoncerten, a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál résztvevőinek és gitárzenekarának koncertje lesz hallható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!