Kultúra

2014.07.16. 08:26

Dante műve tűzzel festett fémeken

Másodszorra láthatja a füredi, illetve Füreden járó közönség Madarassy István szobrász, ötvösművész munkáit a Kisfaludy Galériában.

Győrffy Árpád

Az érdeklődők már hét évvel ezelőtt is ízelítőt kaphattak abból az egyedi látványból, amit Madarassy a szobrászat és az ötvösség kombinálásával létrehozott. Most azonban egy hatalmas történet, Dante Isteni színjátékának részletei elevenednek meg rézlemezből komponált, sajátos hőkezeléssel plasztikákon. A fekete háttéren kiválóan érvényesülő művek alá egy-egy merített papírra rajzolt vázlat is került, külön segítve a kompozíciók átlátását.

Kathy Horváth Lajos hegedűművész, zeneszerző a kiállított művekhez improvizált egy darabot (Fotó: Győrffy Árpád)

A termet teljesen megtöltő barátokat, tisztelőket és más érdeklődőket Kathy Horváth Lajos hegedűművész, zeneszerző improvizációja segítette még közelebb kerülni a plasztikákon ábrázolt világhoz. Yehudi Menuhin egykori tanítványának, a Rákfogó és más egykori dzsesszzenekarok tagjának játékát ellenpontozta a másik barát D. Meskó Bánk Balatonról írt verse.

A prózai köszöntők sorát nyitó Molnár Judit, az önkormányzat humán bizottságának elnöke örömének adott hangot, hogy a kultúra városaként pozícionált Füreden bemutathatják ezt rendkívüli anyagot, ami témája kapcsán tovább erősíti olaszországi kötődéseiket.Anyanyelve mellett magyarul is köszöntötte Laura Cannella, a budapesti nagykövetség sajtóattaséja, és részletet olvasott fel az Babits Mihály Isteni színjátékból készült fordításából. Örömének adott hangot, hogy a Firenzében már bemutatott, tüzes ecsettel színesített szobrokat Füreden is kiállítják.

A kiállítást megnyitó másik barát, Rosivall László orvosprofesszor, a Semmelweis Egyetem Kórélettani Intézetének igazgatója röviden bemutatta Madarassy munkásságát.

A kiállítást megnyitó Rosivall László (balról) és Madarassy István (Fotó: Győrffy Árpád)

Egy rendkívül gazdag felhozatalú életműről van szó. Madarassy átkozottul vagány, belevaló, merész ember, aki a hideg fémből előhívja a Dante által megfogalmazott látványos valóságot. Vallásfilozófiai kérdéseket, örök igazságokat ábrázol, olyanokat, amikkel mi is végigkínlódjuk életünket, miközben ő maga a barátság, a jóság, a szelídség elegye - próbálta érzékeltetni a művészi vállalások rendkívüliségét, amikből végül a füredi anyagban is megtestesülő harmonikus alkotás jön létre.

A július 29-ig a délutáni órákban látogatható kiállítás megnyitóját Kathy Horváth Lajos újabb improvizációja zárta, amivel a 66. évét szerdán betöltő művészt köszöntötte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!