kultúrkincs

2019.01.12. 09:24

Debrecen egyik legjelentősebb művészeti értéke a Munkácsy-trilógia

Történelmi döntés született, amikor a magyar kormány három milliárd forintért megvásárolta Munkácsy Mihály festményét, a Golgotát – jelentette ki a város polgármestere.

Debrecen, 2017. június 24. Érdeklõdõk megtekintik Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiáját a debreceni Déri Múzeumban 2017. június 24-én, a Múzeumok éjszakáján. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A szerdai bejelentéssel egy kalandos és veszélyektől sem mentes 100 éves folyamat zárult le. Papp László, Debrecen polgármestere az ECHO TV Napi aktuális című műsorában úgy fogalmazott: Debrecen életében az egyik legjelentősebb művészeti értéket képviseli a három festmény.

Papp László kiemelte: nemcsak művészeti, hanem szakrális jelentősége is van a három alkotásnak, hiszen nagyon sokan térnek be úgy a Déri Múzeum különtermébe, ahol a három kép együtt látható, hogy perceket töltenek imádkozással.

Valóban azt lehet mondani, hogy a városi szimbólumok között az egyik leginkább említésre méltó a három kép együtt

-fogalmazott.

Kifejtette: a három kép a magyar állam tulajdonában van. Az Ecce homo és a Golgota tisztán magyar állami tulajdonban, a Krisztus Pilátus előtt című kép pedig a Magyar Nemzeti Bank értéktár programján keresztül került magyar állami tulajdonba. Hozzátette: 1995-ben volt először együtt a három kép Debrecenben. Azóta kisebb-nagyobb megszakításokkal látható. A megállapodásnak megfelelően a magyar állam itt helyezi el ezeket a képeket a következő évtizedekben, évszázadokban.

A teljes beszélgetést itt nézheti meg:

https://stream.echotv.hu/videos/2019/01/720/20190111_napi_aktualis_papp_laszlo.MP4

Borítókép: Munkácsy Krisztus-trilógiája a debreceni Déri Múzeumban 2017 nyarán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában