Kultúra

2011.01.26. 17:17

Depresszió - A család segítsége is kell az orvos mellett

Veszprém - Életem legboldogabb időszakában, hároméves gyermekem mellett egy síbaleset után lettem depressziós. Szerencsére egészségügyi főiskolára jártam, így tudtam, nemcsak pszichológusra, hanem pszichiáter segítségére is szükségem van. Azóta, enyhe antidepresszáns szedésével, rendben vagyok.

Horváth Éva

A történet a veszprémi Zonta klub Ép testben épp, hogy élek címmel meghirdetett programján hangzott el egy fiatal nő elmondásában. Előtte, utána szakemberek beszéltek a szorongás és a depresszió mibenlétéről, a segítség lehetőségeiről, módjairól.

Januárban, a szürke napok egymásutánjában, amikor nehéz a felkelés, a nap elkezdése, s még nehezebb a munkahelyi gondok túlélése, a családi feladatok ellátása, s közben megtalálni az örömöt is - aktuálisabb témát nehezebb lett volna keresni. A Zonta-hölgyek általában sikeres, dolgozó nők, akik a család mellett is próbálnak még többet tenni, segíteni másoknak. A veszprémiek egyik fő gondja most az iszapkatasztrófa egyik érintett családjának támogatása, életük rendbetétele. De közben tudják, sokan küzdenek szorongással: mennyire tudnak megfelelni a többféle szerep kihívásainak. Valóban jó anyák, társak-e, azt nyújtják-e munkahelyükön, amit elvárnak tőlük, vagy éppen csak megtűrik őket?

A legutóbbi találkozóra szakembereket hívtak. Dr. Balczár Lajost, a pszichiátriai gondozó vezető főorvosát, dr. Farádi Veres Zsuzsanna és dr. Englert Tímea pszichiátereket, illetve Bartákné Csáki Mária pszichológust, akik konkrét esetekkel illusztrálva beszéltek pánikbetegségről, fóbiákról, kényszerbetegségről, a poszttraumás stresszről vagy éppen a különböző életkorokban jelentkező szorongásokról és leküzdésük módjáról, lehetőségeiről. Talán a legfontosabb tanulság: mindig kell a család, a barátok figyelme, törődése, de soha nem nélkülözhető az egyén akarata. Ahogy a pszichológus fogalmazott: az ő segítsége mellett mindenkinek magának kell megtalálni a kiutat, s a legnehezebb helyzetben is megkeresni azt a jó pontot, ami segít a továbblépésben.

Ez nem könnyű napjainkban, amikor a munkanélküliség, a hiteltörlesztések gondja nehezíti sokak életét, de a szakemberek segítséget, a környezet pedig támogatást adhat a megoldáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!