Kultúra

2015.04.14. 14:09

Dicsőítés dobokkal és sípokkal

Veszprém – Különleges élményben lehetett része a veszprémi zenekedvelő közönségnek: andokbeli népzenét és az Andok mise című művet hallhatta a Hangvillában.

Balla Emőke

A hétfői koncert első részében vezenuelai, puerto ricoi, chilei és perui népdalokat adott elő Veszprém Város Vegyeskara, Erdélyi Ágnes vezényletével. A jó hangulatú dalok mellett megfért a karácsonyról szóló dal is, hiszen Peruban a születés ünnepét is napsugaras, könnyed, vidám zenével köszöntik. Az egyik legismertebb tangót Vörös Eszter szólaltatta meg; a német eredetű bandoneón az argentín tangó zenekarok legfontosabb hangszere, az argentín tangó lelke, fogalmazott az előadó.

A műsor első felében a kilenc tagú Los Gringos együttes lépett színpadra, kiegészülve Búzás Csabával, a veszprémi Gyöngyhalász latin zenekar alapítójával, aki egykor a Los Gringos együttest erősítette. A zenekar andokbeli (ecuadori, perui, bolíviai), népzenét játszik, a zenészek minél szélesebb körben szeretnék megismertetni az Andok rejtelmes zenei világát, legszebb dalait, táncait. Többféle méretű és hangolású pánsípokat, sípok nélküli furulyákat, misztikus hangzású sípos furulyákat, húros hangszereket, dobokat, kecskekörmökből készített zörgőket használnak. A veszprémi koncerten ecuadori és bolíviai dalokat adtak elő, melyek között voltak ismerős dallamok is. A koncert második felében hangzott el a 1990-es évek elején született Andok mise, a chilei zenész, Mauricio Vicencio szerzeménye.

A lenyűgöző szépségű mű tíz részében szólal meg a kórus és a zenekar; a kórusrészek, az énekelt szakrális zene keveredik az ősi szívből jövő tematikus andoki dallamokkal. Egyedi, különleges mű, ahol a mise különböző tételeit – például Gloria, Alleluya, Credo, Santo, Benedictus – pánsípokon, furulyákon, mandolinon, dobokon, zörgő hangszereken adják elő.

Az európai fül számára egyáltalán nem megszokott hangzás, hogy a szakrális, dicsérő, dicsőítő zene ilyen lendületes, erőteljes, energikus, vidám, lüktető legyen. Az énekesek és a zenészek lelkesedése a nézőkre is átragadt, olyannyira, hogy legszívesebben minden részt megtapsoltak volna. A dallamosabbnál dallamosabb tételek közül kiemelkedett a Senor ten piedad – Kyrie, az Aleluya és a Santo, a mozgalmas és hangulatos kórusrészekkel. Ráadásként ismét felcsendült az Aleluya, betetőzve ezzel a nagyszerű estét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!