Kultúra

2011.11.12. 17:53

Divat és irodalom kölcsöhatása

Balatonfüred - Számomra olyan ez a kiállítás, mintha kinyitnám otthon a szekrényajtót, és megmutatnám, mi hogy élünk és kik vagyunk. Ez egy furcsa kitárulkozás - mondta Zoób Kati divattervező TeXtúra - szövet és szöveg címmel nyílt tárlatának megnyitóján szombaton Balatonfüreden.

Szabados Judit

Ruhatartozékok, kivarrt ágyneműk, merevített csipkék sorakoznak a tárlaton, de felbukkannak más különleges tárgyak is: divatlap, kézimunkaújság, cipőgomboló, kesztyűtágító, motolla, varrógép, sőt Krúdy Gyula vasalója is.

Zoób Kati írói ambíciókkal rendelkező ügyvéd nagyapja két, kézzel írott színművét is megmutatta. A Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai pedig az elmúlt 150 év magyar irodalmából válogattak a korszakot megidéző szövegrészleteket, és több kortárs szerző külön erre az alkalomra írt a kiállításhoz szöveget. A Textúra című tárlat így sajátos kirándulást kínál az irodalmi szövegek és a szövetek - kézimunkák, csipkék, hímzések - szövedékében.

Két látszólag ellentétes téma forr össze eggyé, az anyag és a szöveg hat egymásra, kiegészítik és felerősítik egymás hatását  - emelte ki köszöntőjében Hári Lenke, Balatonfüred alpolgármestere. E.Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója pedig  rámutatott, hogy a kiállítással Vécsei Hedvig emléke előtt tisztelgünk, aki kutatta, gyűjtötte, óvta a keze ügyébe került kézimunkákat, a csipkeverőnők, varrónők alkotásait.

A kiállítás november 12 - január 1. között tekinthető meg Balatonfüreden a Vaszary Villában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!