előadás tapolcán

2019.04.12. 11:00

Drogprevenció Zacher Gáborral: Függő játszma improvizálva

A drogprevenció témakörében láthattak előadást a nézők Zacher Gábor toxikológus és a Momentán Társulat közreműködésével, melyet a Baptista Szeretetszolgálat Országos Szociális Segítő Központ szemléletformáló, alternatív pedagógiai módszereket alkalmazó célzott prevenciós programja tett lehetővé.

Smidhoffer Eszter

Zacher Gábor (jobbra) és a társulat tagjai munka közben

Fotó: Smidhoffer Eszter

– A Momentán Társulat a nézők bevonásával mindig az aktuális közönségre szabja az előadásait. Élethelyzetekre, karakterekre improvizálnak, illetve a nézők kihívások elé állíthatják az imprószínészeket. Zacher Gáborral együttműködve hoztunk létre egy inspiráló, improvizációs elő- adást a témában. Humorral szeretnénk körbejárni a nehéz kommunikációs helyzeteket a tárgy kapcsán – ismertette Bódy Gergő, a Momentán Társulat műsorvezetője, moderátora.

Zacher Gábor (jobbra) és a társulat tagjai munka közben Fotó: Smidhoffer Eszter

Előzetesen azt a feladatot kapták a nézők, hogy válaszoljanak a függőségről feltett kérdésekre. Ez alapján a társulat tagjai szituációba beépítve eljátszották az egyes helyzeteket. Felelevenítették, hogyan reagálhat a szülő gyermeke drogfogyasztására, miként ké­szítheti fel a kamaszt az élet buktatóira. A kreatív, színes előadást Zacher Gábor hozzáértő szavai tették még tanulságosabbá, felejthetetlenné.

A program koordinátora, Hentes Ildikó felhívta a nézők figyelmét, hogy a Baptista Szeretetszolgálat részéről Tapolcán is van megelőző, felvilágosító kezelés.

– Célunk, hogy a kockázati tényezőket csökkentsük, az alaptényezőket (család, barátok) pedig erősítsük. A három különleges alternatív módszer egyike a Béla-Műhely Sound nevezetű zenei formáció. Ők szemétből, ipari hulladékból építenek hangszereket, és elsősorban hangterápiával foglalkoznak. A Szociális Cirkusz névre hallgató csapat tagjai cirkusztechnikákat tanítanak a jelentkezőknek, ami pozitív hatással van többek között a drogfogyasztókra, a hátrányos helyzetű fiatalokra. A harmadik különlegesség pedig egy drámapedagógiai előadás, amellyel május végén jövünk vissza – foglalta össze a programot Hentes Ildikó programkoordinátor.

Az érdeklődők április 13-án, szombaton és 14-én, vasárnap ízelítőt kaphatnak a megelőző technikákról a Széchenyi István Baptista Középiskolában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában