Kultúra

2011.05.07. 13:35

Ébred a lovagváros - Gizella-napi forgatag

Élettel, programokkal telt meg a város ezen a hétvégén: a Gizella napokat immár huszadik alkalommal rendezik meg.

Balla Emőke

 

 

A hagyományos helyszínek - Szabadság tér, Óváros tér, Vár utca, várudvarok, Várszínpad - mellett idén új helyszín is kapcsolódik a programba: a tavasszal felavatott Kolostorok és kertek rendezvénytéren szombaton délben megelevenedett a lovagváros: a jezsuita templom melletti téren lovagok, udvarhölgyek, apródok, tiszttartók, nemesek álltak a közönség elé. Felvonultak a - veszprémi Petőfi Színház színészei, valamint a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad előadói alakította - egykori királynék és udvartartásaik, udvarhölgyeik, volt gyalogos bajvívás, lovagi bemutató, fegyver- és vívástechnikai bemutató, lovasbemutató, de a gyerekek maguk is kipróbálhatták, hogyan kell a kardokkal és a lovagkeresztekkel bánni. A gyönyörű időben nagyon sok család kilátogatott az új helyszínre és vett részt a programokon.

 



A városközpontban kistérségi műsorok, szabadtéri festészet akció, irodalmi piknik várja az érdeklődőket, a gyerekeket a csemeteudvarban játszóház és bábszínházi előadás, a kézműves udvarban fafaragás, nemezelés és gyöngyfűzés. Az Óváros téri kirakodóvásás szintén sokakat vonz.
Az ünnepi műsor - a Gizella megkoronázása című történelmi szertartásjátékot követően - ma este hat órakor kezdődik a várszínpadon, ahol átadják a Gizella-díjakat. Köszöntőt mond Porga Gyula polgármester, ünnepi beszédet Nagy Anna kormányszóvívő. Fél nyolckor Vastag Csaba, Janicsák Veca és Vastag Tamás koncerteznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!