Kultúra

2014.04.13. 16:50

Ég és föld között

Tihany - Örök erők szövedéke címmel vasárnap délben a KOGART művészeti alapítvány tihanyi galériájában megnyílt Péreli Zsuzsa textilművész életmű tárlata.

Bartuc Gabriella

Mintegy harminc kárpit és néhány akvarell nyújt betekintést a magyar kárpitművészet megújítójaként számon tartott alkotónő világába. Négy évtized munkáinak a legjavát Kovács Gábor mecénás mutatta be a megnyitó közönségének. Valójában személyes vallomás volt ez a tárlatvezetés, amelynek során elmondta, Péreli Zsuzsa nélkül nem lennénk most itt Tihanyban, hiszen valójában a textilművész egyik munkájának hatására gondolta át az életét Kovács Gábor, aki - megfogalmazása szerint - addig csupán a vízszintes síkban, a befektetői világban mozgott. Az Aequilibrium című kárpit monumentális szárnyas angyalának a hatására kezdett el a függőleges relációra, ég és föld tengelyére is figyelni. Péreli Zsuzsa angyala a földi és égi, a materiális és éteri szférák közötti egyensúlyért folytatott küzdelmet érzékelteti. Ezt látta meg 2002-ben egy franciaországi tárlaton Kovács Gábor, ennek hatására hozta létre a KOGART művészeti alapítványt, a budapesti galériát, amelynek első vidéki megjelenése a tavaly megnyílt KOGART Tihany.

Péreli Zsuzsa látható középen a tihanyi kiállítás megnyitóján (Fotó: Zentai Anna)

A tihanyi életmű kiállítás központi műve a 2010-2011-ben szőtt Axis Mundi című, amely magyarul világtengelyt jelent. Egy világos és egy sötét fa egybefonódását ábrázolja a falikárpit, amelyek akár a jó és rossz, fény és árnyék, nő és férfi princípiumok egymásba fonódását is szimbolizálhatják, ugyanakkor közvetítenek ég és föld között. A mű külön érdekessége, hogy a sopronbánfalvi pálos-karmelita kolostor utolsó főnővérének a fonal hagyatékából készült és a sors kegyelme folytán, oda is került vissza, hiszen a kolostort felújította Kovács Gábor mecénás és meditációs központot rendezett be benne.

Péreli Zsuzsa munkái július 6-ig láthatók a KOGART művészeti alapítvány tihanyi galériájában. A megnyitón a művésznő férje, Tolcsvay László zenélt és Sáfár Mónika énekelte gyönyörűen a Péreli Zsuzsa alkotásai által ihletett dalokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!