Kultúra

2017.08.15. 15:40

Egy csipetnyi Japánból

GYULAKESZI A nyár második japán napját is nagy érdeklődés kísérte a Csigó malomban az idei Art Fest keretében.

Tóth B. Zsuzsa

A zenei estek mellé minden részletében hiteles japán tematikájú programokat is kínált a malom. A japán kimonó- és babakiállításhoz a gyűjteményét adó Schmitt Csilla tárlatvezetést tartott, Vihar Judit, a Magyar-Japán Baráti Társaság elnöke segítségével pedig mindenki felpróbálhatta a kimonókat. Zopcsák Ferenc kalligráfiákat készített, Kenéz László régi japán hangszereket mutatott be, Vörös Attila a japán italkultúráról beszélt és kóstolóval várta vendégeket.

Vihar Judit a kiállított kimonók egy részével Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Kiderült, hogy kevesen tudják, hogy tízezer fajtája is létezik a nemzeti italként számon tartott erjesztett rizsbornak, a szakénak. Török Szofi Sára fotóin keresztül a látogatók ott érezhették magukat az ősi pagodák, a világhírű kertek meditatív csendjében, találkozhattak sintó papnővel éppúgy, mint Kiotó híres negyedében, a Gionban pompás ruhájú gésanövendékekkel. Vihar Judit tárlatvezetésein az ősi tradíciók ismeretlen világa mellett szól a ma Japánjáról is. Kiderült, hogy miként férnek meg egymás mellett a sok száz éves hagyományok a lassan XXII. századinak nevezhető modernitással. A látogatók Schmitt Csilla gazdag gyűjteményének szépséges kimonóit, használati tárgyait, babáit ugyancsak megcsodálták. A kiállítások szeptember végéig megtekinthetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!