Kultúra

2012.07.03. 08:10

Egy élet a zene bűvöletében

Veszprém - Nemrégiben nagy sikerrel mutatta be a Veszprémi Érsekség Főszékesegyháza Szent Mihály Bazilikája Kollár Kálmán karnagy Veszprémi Passió című művét amely a minap a tihanyi Bencés Apátság templomában is elhangzott a Liszt Kórus előadásában.

Kanyár Erika

- Karnagy úr, szinte felsorolhatatlan a sok rangos nemzetközi díj, amelyet a Veszprémi Liszt Ferenc Kórussal elért. Mit emelne ki?

- Számunka nincs fontos és fontosabb. Meghatározó, milyen légkörben tudunk dolgozni: a dobogó és a hallgatóság számunkra szent.

- Fontos az elismerések?
 
- Ezek elsősorban a közönségnek fontosak. Ha a hír szárnyra kél, a Liszt Ferenc Kórustársaság vagy annak karnagya kitüntetésben részesült, többen jelennek meg koncertjeinken.

- A sok rangos elismerés közül említsük meg a 2011-ben kapott Magyar Örökség Díjat, valamint, hogy a karnagy úr a Magyar Kultúra Lovagja. Miért ilyen későn szánta rá magát ilyen nagy formátumú zenemű megalkotására?

- Már "konzis" koromban próbálkoztam zeneszerzéssel, az akkori igazgatóm kedvemet szegte: Szép-szép, de ez nem magyar zene - mondta. Tizenévesként fogalmam sem volt, mi a magyar, francia, német vagy másféle zene, ez csak később tudatosodott. Kisebb zeneművek, átiratok azért találhatók a fiókomban.

- A Biblia a világ legismertebb alkotása. Ennek része a passió, Jézus szenvedéstörténete. A művészeteknek is alaptémája: legismertebbek Bach passiói, Munkácsy Krisztus-trilógiája, Mel Gibson Passiója. Zeneszerzőként miért ehhez a nehéz, oratorikus műfajhoz, témához nyúlt?
 
- A liturgiában évente ismétlődő szenvedéstörténet végigélése számomra is megrázó élmény. Azért Veszprémi Passió, mivel a Liszt Ferenc Kórustársaságnak annyi jót tett a város, az Érsekség és Nagy Károly atya, fontosnak éreztem a magyar jelző szűkítését veszprémire.

- Mennyiben őrizte meg a passiók hagyományát?
 
- Nagypénteken templomokban a liturgia szerint nem szólalhat meg hangszer, a harangok is elmennek Rómába. Emiatt a magyar nyelvű passiók egyszerűek, egyszólamúak, szegényesek. Az én passióm a vegyes kar, a szólisták, a hangszerek szerepeltetésével az egyszólamú magyar passióknál sokkal gazdagabbá válik.

- Úgy érzi, a lenyűgöző zenei alkotással sikerült az elődök nyomdokába lépve egy azoktól mégis eltérő alkotást létrehoznia?
 
- Nem feladatom saját művem minősítése. Tisztelettel és örömmel írtam kórusom tagjai számára, akik megható odaadással vettek részt az ősbemutató előkészítésében. A lelkes fogadtatás igazolta törekvéseinket.

- Az élményt fokozta, hogy az ősbemutatón elhangzott Sík Sándor Keresztútjának 12 stációja Oberfrank Pál előadásában. Nagy Károly atyát, a székesegyház kanonokját is felkérte szólóéneklésre.
 
- Az atya vasárnapi szentbeszédei a Károly templomban olyan lelki táplálékot jelentenek, amelynek lenyűgöző a varázsa. Fantasztikus adománya Istentől: gyönyörű, karcmentes az énekhangja, amely hozzájárul az ősbemutató sikeréhez.

- Az ősbemutató után van-e érdeklődés az országban, netán külföldön a Veszprémi Passió iránt?
 
- A zsúfolásig megtelt Bazilikában és a tihanyi Bencés Apátságban lelkesedéssel fogadták a művet. Izgalommal várom, milyen véleményt formál a szakma.

- Befolyásolta-e elhatározását élete alkonyán, hogy zeneszerzőként maradandóbb nyomot hagyhat, mint zenepedagógusként vagy karnagyként?
 
- Ilyen gondolatok soha nem motiválták gyönyörű munkámat, ám ha úgy ítéli meg az utókor, maradandó nyomot hagytunk, akkor ezt boldogan köszönjük meg.

 




A Veszprémi Liszt Ferenc Kórus lemezeink száma tízen felül van, az amatőr mozgalomban egyedülálló módon. Most készítik elő a Musica Antiqua Vesprimiensis sorozat ötödik albumát, az Érseki Levéltár anyagából. Bárdos tanár úr Bakonyi hangok című kórusművét a kórusnak dedikálta, e műről kapta nevét egy másik, négy lemezből álló sorozatuk. A szakmát legjobban Kodály 24 vegyes kari művét tartalmazó dupla lemezük döbbentette meg, amelyhez tartozik egy elemző könyv Kodály Zoltán zenébe kódolt üzeneteinek megfejtésével.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!