Kultúra

2012.04.27. 09:38

Egy nap a táncért

Legyen néptánc, kortárs tánc, társas tánc, balett, hip-hop vagy bármely más egyéb műfaj, április 29-én a táncokat ünnepeljük. A szavak nélküli önkifejezés, a művészi vagy szórakozásból végzett mozgás a világ minden országában a figyelem középpontjába kerül.

Bokros Judit

Az internetes szabad enciklopédia szerint az ünnepet 1982-ben az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének egy részlege, a Nemzetközi Táncbizottság hozta létre, azóta április 29-e Nemzetközi táncnap vagy a Tánc világnapja. Ekkor az UNESCO egyik tagszervezetének, a Nemzetközi Táncbizottságnak a felügyelete alatt a világ mindenféle táncát megünneplik. Az időpontot Jean-Georges Noverre francia táncos és balett művész születésnapjára rakták.

A világnap céljai közé tartozik a tánc népszerűsítése az általános felfogásban, valamint annak ösztönzése, hogy a tánc oktatása minél fontosabb szerepet töltsön be az oktatási rendszerben.
A táncnaphoz kapcsolódóan ország-és világszerte különböző programokat rendeznek, érdemes tehát körülnézni a környék kínálatában.
Alkalmanként más-más akcióval próbálják a táncnak az emberi életben betöltött fontos szerepét tudatosítani: volt, hogy tánccal kapcsolatos esszéket kellett írni, s buzdítottak már társaságok létrehozására is, de címeztek táncnapot külön a gyerekek.

Lesz, ahol flash mobot, villámcsődületet szerveznek a Tánc világnapjának tiszteletére.  Aki a fővárosban jár, annak érdemes lehet csatlakozni a megmozduláshoz, az úgynevezett linedance villámcsődülethez április 29-én, vasárnap délután 15 órakor, a budapesti Duna-korzón.
Internetes források szerint a Szzzevasssz! Tavasssz! programsorozat keretében azonban országszerte lesznek táncos flash mobok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!