Kultúra

2009.06.30. 02:28

Egy színészházasság elemzése

Ebéd után, a kényszerű ejtőzés idején szombat délutánonként van egy beszélgetős műsor a Hálózat Tv-ben: Bencze-show.

Kellei György

Ebéd után, a kényszerű ejtőzés idején szombat délutánonként van egy beszélgetős műsor a Hálózat Tv-ben: Bencze-show. Helyszíne az Alexandra Pódium. Három fotel, kettőben a vendégek, szemben velük Bencze Attila, aki inkább egy kedvesen, kellemesen évődő kidobólegényre emlékeztet, mint riporterre. 

A show persze hírességeket ajánl a nézőnek. Ezúttal egy házaspár a meghívott: Dévényi Ildikó színész és Moravetz Levente színész-rendező. Az ő neve nekem mond valamit, de ez nem jelent semmit. 

A rendezéseiről írt kritikákra valahogy emlékezem. Feleségének egyik lába most begipszelve, tengeri baleset, jetskizés közben valahogy aláfordult a bokája, maga sem tudja, hogy hogyan. 

A legjobb házasságban is megesik az ilyesmi. 

Dévényi még régebben a Győri Balettben táncolt Markó Ivánnál, aztán közölte vele, mégsem akar balettművész lenni, mert szereti az életet, és ezzel a habzsolással bizony túlsúly jár. Mindenesetre ez a házasság stabil, immár két évtizede. 

Pedig nem indult valami fényesen, Bencze heherészik is a történeten. Moravetz állítólag roncs emberként érkezett meg Pécsre, ahol Dévényi már játszott a színházban. Rozoga kocsival járt, falusi házat vett, kutyát tartott, nem ivott, nem bulizott, közben meg együtt játszottak a különböző darabokban. 

Levente olykor azért piros pontot kapott Ildikótól. Ez a nyilvánvaló pimaszság dühítette, de nem ütötte meg a kolléganőt, inkább feleségül vette. S mit mond a kis asszonya? Klassz fából vágták ezt az embert. 

Ő az agy, én a szív. A férjtől is - aki időközben rendező lett - hallunk egy hősi vallomást, csak ő az operetteket magasztalja, nyolcvan százalékban ezt a műfajt állította színpadra. 

Aztán jött a szakmai áttörés a Vagina monológok című produkcióval Pécsen és Pesten, Xantus Barbarával, Nyertes Zsuzsával, Dévényi Ildikóval. S ha már az Alexandra Pódiumon vagyunk, akkor a könyv sem maradhat ki a tereferéből. 

Bencze megilletődötten szorongat egy kötetet a kezében. Csak-csak megtudjuk, hogy mi az. Moravetz a szerző: Argos, Rigó meg a többiek a címe. Mocsok jól ír a Levente - jegyzi meg a felesége, és az olvasás boldogságkönnyeire emlékezik. Habkönnyű tehát ez a show, olyan, mint egy jól megcsinált, szórakoztató operett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!