Kultúra

2009.05.20. 02:29

Egy tavaszi este Haydnnal

Balatonfüred - Joseph Haydn korának legelismertebb, legnépszerűbb zeneszerzője volt. Halálának kétszáz éves évfordulója alkalmából Magyarországon és Ausztriában egész évben a zeneszerzőre emlékeznek. Balatonfüreden, a művészetek és a kultúra városában Haydn-koncertet rendeztek pénteken az Anna Grand Hotel dísztermében.

Gaál Julianna

Ritkán szentelnek egy egész koncertet a bécsi klasszikus komponista tiszteletére, mert bár korának legjelentősebb zeneszerzője volt, többek között a német himnusz szerzője is, fényét tanítványa, Mozart zsenialitása egy kissé megfakította. 

A fürediek kiváló, változatos műsort állítottak össze, melyet telt házas közönség fogadott. Az Esz-dúr trombitaversenyt a füredi származású Richter Gábor, a lipcsei zenekar első trombitása adta elő, zongorán kísérte Sarkady Katalin, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa. 

A második tétel lírai dallama után a harmadik - allegro - tételben megcsillan a trombitás virtuozitása, egy kontratáncfinálé rondó formában, melynek témái a kor népszerű tánctípusára emlékeztetnek. A trombita után az énekhang vette át a szerepet, az örmény származású Avedikian Viktória Haydn Il mondo della luna (Élet a holdon) című operájából adta elő az O luna lucente című áriát. 

Az opera történetében a részeges csillagász élete vágya, hogy eljusson a holdra, ezért lánya boldogságát is feláldozná. Megfogadja, hogy csak olyan kérőnek adja a hajadon kezét, aki eljuttatja a holdra. A lány és kedvese leitatja a tudóst, a szobáját holdbéli tájjá alakítja. 

Amikor az apa magához tér, azt hiszi, a holdon van, és örömében áldását adja a fiatalokra. Az osztrák zeneszerző G-dúr szonátáját Csillagh Katalin zongoraművész adta elő. Haydn a nyolcvanas években kezdte el komponálni azokat a szonátáit, amelyeknek megírásával egyúttal búcsút is mondott e műfajnak. 

1782-95 között írt nyolc szonátájának egyik típusát hölgyszonátának, a másikat nagy szonátának nevezik. A hölgyszonáták Esterházy Miklós esküvője alkalmából készültek Mária hercegnő számára. Ezek a zeneművek közel hozzák a kor előkelő és érzelemgazdag nőideálját. 

A zongoramű után ismét Avedikian Viktória következett, aki angol népdalfeldolgozásokat adott elő, The Mermaids Song és a Fidelity hangzott el. Haydn Angliában töltött évei alatt nagy előszeretettel gyűjtött népdalokat és dolgozta fel azokat. 

A koncert zárásaként a G-dúr trió hangzott el, melyet Kováts Péter (hegedű), Kövi Artúr Bálint (cselló) és Csillagh Katalin (zongora) adott elő, a harmadik tétel cigányzenét megidéző temperamentumos motívumai méltó befejezése volt a koncertnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!