Kultúra

2009.02.23. 03:28

Egy testvérpár esszéi

<b>Veszprém</b> - Miért ír könyvet egy geológus és egy ügyvéd? Erre a kérdésre is választ kaphattak az érdeklődők <em>Udvarhelyi Nándor</em> és <em>Olivér</em> esszégyűjteményének bemutatóján a hittudományi főiskolán.

Toldi Éva

Oratio est clavis coeli - Az imádság a menny kapuja címmel jelent meg nemrég a Kairosz Kiadó gondozásában a Veszprémben élő ügyvéd, dr. Udvarhelyi Olivér és miskolci geológus testvére, Udvarhelyi Nándor közös kötete, melyben a csaknem 25 éve sokféle sajtóorgánumban publikáló testvérpár személyes hangvételű, vallomásos stílusban megírt cikkeiből; portréiból, tanulmányaiból, recenzióiból olvasható igényes válogatás. 

Nem szépírók ők, mondta Borián Tibor piarista szerzetes, nyugalmazott veszprémi iskolaigazgató, aki az estet vezette. A szerzők az írást főfoglalkozásuk mellett művelik, de mesteri módon. 

A keresztény ember nemcsak azért kapta a hitét, hogy megőrizze, hanem hogy másokkal megossza - idézte a jezsuita Nemeshegyi Pétert Udvarhelyi Olivér. Ez a cél vezette mindkettőjüket cikkeik megírására és a könyv megjelentetésére is. 

Keresztény és magyar indíttatásukat mindketten a családban kapták, hangzott el. Édesapjuktól, aki 1956 meghurcoltja volt, a hazaszeretet és az erős gerinc örökségét, édesanyjuktól a szelíd és mély Mária-tiszteletet. 

S mindezt tanáraik az esztergomi ferences gimnáziumban tovább erősítették. A kötetből kicsendül a magyarság-élmény, a Kárpát-haza iránti tisztelet, olvashatunk a Maros mente és Lengyelföld, Erdély és Partium nevezetességeiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!