Klasszikus és könnyűzene

2019.01.17. 18:00

Egyre több lány kap kedvet a gitárhoz a pápai zeneiskolában

Az érdeklődő szülők, hozzátartozók a koncertélményen túl bepillantást nyerhettek a Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskola gitár és ének tanszakának tehetséggondozási munkájába.

Laskovics Márió

Mező Péter olasz slágeregyveleget ad elő, Antal Attila és Illés Csaba gitártanár közreműködésével

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskola gitár, valamint ének tanszakos növendékeinek félévi vizsgahangversenyeit tartották meg szerdán és csütörtökön az iskola dísztermében. A felkészítő tanárok – Illés Csaba, Kemenczki Gábor, Horváthné Eisenbeck Ágota, Hetyeiné Lugosi Johanna és Nagy Tibor – közül Illés Csaba gitártanár a Naplónak nyilatkozva elmondta, szerencsére annyi növendékük van, hogy évek óta inkább két, rövidebb koncertre, és nem egy hosszúra osztják őket, szándékosan úgy vegyítve, hogy mindkét napon szerepeljenek kezdők és tapasztaltabbak egyaránt. Azzal a céllal, hogy a kicsiknek fejlődési ívet mutassanak.

Mező Péter olasz slágeregyveleget ad elő, Antal Attila és Illés Csaba gitártanár közreműködésével
Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Mindkét koncertre jellemző a stílusok sokszínűsége. A kezdők magyar gyermek- és népdalokat játszanak, a magasabb korosztály etűdöket. Bár a zeneiskolánkban egyértelműen a klasszikus zenéé a főszerep, „rebellis szellememből” adódóan játszunk könnyűzenét is, törekedve a nívósabb szórakoztatásra. De a klasszikus zenei alapok nélkül nincsen jó könnyűzenei játék gitár tanszakon sem – jegyezte meg Illés Csaba.

Venczli Viktória a Népek zenéit adja elő
Fotó: Laskovics Márió/Napló
Licsauer Máté a Tears in heavent adja elő
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Neki huszonöt növendéke van, félállású kollégájának, Kemenczki Gábor hét. Ám, mint mondta, van remény arra, hogy annyira felduzzasszák a létszámot, hogy mindkét gitártanárt teljes állásban alkalmazhassa az iskola. A tanszakvezető hozzátette, évek óta olyan szimbiózisban dolgoznak az ének tanszakkal, hogy a könnyűzene-orientált énekeseket a gitáros diákok kísérik. Ahogy a csütörtöki koncerten is így volt.

Sipos Rebeka egy orosz dalt ad elő
Fotó: Laskovics Márió/Napló

– A gitár népszerűségéből fakadóan nem panaszkodhatom, a tanítványaim igyekeznek minden órán jelen lenni. A szorgalom változó, mert nehéz beléjük plántálni a klasszikus zene szeretetét, alapvetőségét. Érdekes módon az elmúlt években tendencia, hogy egyre több lány van a tanszakon, már szinte fele arányban. Ők másként, finomabban nyúlnak a hangszerhez, egész más jellegű a kéz-, a hangtartás, a tónus, mint a barokkosabban játszó fiúknál. Az első időszakban ragaszkodom a nylon húros klasszikus gitárhoz, s majd ha zenekarban szeretnének játszani, akkor kézbe vehetik az elektromos gitárt. Az idei tanévtől akad pár olyan növendék, akit az egyre népszerűbb ukulelére, vagy bendzsóra oktatok – értékelte a tanszaki munkát Illés Csaba gitártanár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában