Kultúra

2009.04.21. 02:29

Egyszerűen jól kell írni

Veszprém - Spiró György író, drámaíró volt dr. Bősze Ferenc ügyvéd vendége pénteken a Buhim-völgyi Szalonban. A népszerű szerzővel lapunk munkatársa, Kellei György író, újságíró beszélgetett.

Szép Orsolya

Spiró György elsőként indulásáról beszélt, arról, milyen sokan akarták felfedezni őt abban a korban, amikor még működött az írói szolidaritás, amikor az idősebb alkotók kötelességüknek érezték, hogy segítő jobbot nyújtsanak az ifjabb generációnak, amikor még nem indult be az irodalmi üzem , mely - ahogy ő fogalmaz - rákényszerül arra, hogy folyamatosan új tehetségeket köpjön ki magából. 

A prózaírói úton Örkény indította el Spirót, amikor egyik novelláját bevitte az Új Íráshoz, költőként pedig Vas István akarta pártfogolni, miután elolvasta néhány versét, és közölte: Maga költő. Akkor most mit csináljunk? 

Spiró azonban nem élt a lehetőséggel, hiszen hamar megtalálta a saját útját, azt, amivel valóban el tudott indulni: drámákat kezdett el írni, első nagy sikereit általuk érte el. 

Úgy véli, ma, amikor az olvasás visszaszorult, és a modern kor vívmányaként folyamatosan terjed az analfabetizmus, a dráma az, amely - lévén nem alapvetően olvasásra, hanem inkább előadásra szánt műnem - hordozhatja még a magyar kultúrát, mivel bárki számára érthető. 

Ezt a tényt a drámaírás során is figyelembe veszi, úgy ír, hogy az átlagosnál alacsonyabb intelligenciájú közönséget is megszólítsa.

Fontosnak tartja, hogy alkotásaiban a művészet elsődleges funkciójának számító szórakoztatást is megvalósítsa. Nincs mire hivatkozni, egyszerűen jól kell írni, mondta Spiró. 

A magyar műveltség és kultúra hányatott sorsáról nemcsak íróként, hanem tanárként is beszélt, hiszen 1992-től az ELTE Esztétika és Kommunikáció Tanszékének oktatójaként tapasztalta, az elitképzés megszűnésével, a tömegképzés térhódításával egyre nehezebb átadni a tudást és olvasásra ösztönözni az embereket. Spiró úgy véli, felmerült a kérdés: Hogyan lehet írás és olvasás nélkül kultúrát közvetíteni?

A szerző vallja, a kultúra fogalmát minél tágabban kell érteni, és meg kell próbálni új közeget, más nyelvet találni az emberekhez, mert bizonyos típusú fogalmazásmód ma már csak egy szűkebb közeghez juthat el. 

A beszélgetés végén Spiró regényírói munkásságáról, többek között első nagy sikeréről, Az Ikszekről, valamint a 2005-ben megjelent Fogság címet viselő művéről is szó esett. 

Elmondta, hogy akkoriban az igazságtalan, a regény műfaji elsőbbségét ma megkérdőjelezhetetlennek gondoló irodalmi hierarchia miatt gondolta, hogy írnia kell egy regényt, hogy drámaíróként jobban elismerjék.

Ennek eredményeként természetesen ma már regényíróként sem szenved hiányt a sikerekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!