Kultúra

2016.07.25. 18:15

Együtt a belgákkal

Pápa - Csak szusszanásnyi szünet állt a pápai fúvósok rendelkezésére a két héttel ezelőtti nemzetközi fúvószenekari találkozót követően. Pénteken este újra elfoglalták helyüket a zenészek a Fő téren, és belga vendégeik társaságában szórakoztatták a közönséget.

Molnár Tímea

Tíznapos körútra érkezett Magyarországra a Harmonie De Jonge Scheuten fúvószenekar Belgiumból, az Antwerpentől északra, a holland határhoz közel fekvő, közel 20 ezer lakosú kisvárosból, Wuustwezelből. A tíz nap alatt öt alkalommal koncerteztek, felléptek Budapesten, a gödöllői kastélyban, Pécsett, Székesfehérváron és Pápán.

Fotó: Molnár Tímea

A pápai bemutatkozásról Gerard de Krom karnagy elmondta: csodálatos környezetben, nagyon szép helyen játszottak, ebben az atmoszférában szépen megszólalt a zenekar, és nagyon élvezték a koncertet. Műsorukat illetően Gerard de Krom arról tájékoztatott: szerették volna bemutatni a kedvelt belga zeneszerzők műveit, emellett természetesen tisztelegni szerettek volna a vendéglátó ország zenei világa előtt. A szereplések mellett a magyarországi látványosságokkal is volt idejük ismerkedni, a pápai fellépés napján megtekintették az Esterházy-kastélyt és ellátogattak a pannonhalmi apátságba, a szállásuk pedig Alsóörsön volt. A közelmúlt magyar- belga találkozása a labdarúgó-Eb nyolcaddöntője volt, ahol a nemzeti válogatottunk 4:0-s vereséggel búcsúzott. Ezek után hogyan fogadták a belgiumi zenekart Magyarországon? - tettük fel a kérdést a wuustwezeli karmesternek. A válasz pozitív volt és érdekes, a sportban történteket egyik helyen sem vetítették ki a zenére, Gerard de Krom pedig holland, és számára az Európa-bajnokság most azt jelentette, hogy hazája együttese nem szerepelt a franciaországi tornán.

Maradva a zenénél: a vendégek fellépéséhez csatlakoztak a pápai a fúvósok is, a koncert utolsó két számát együtt adta elő a két csapat. Az egyik mű elhangzott a július eleji fesztiválon is, a Concerto d Amore-t akkor az olasz karnagy, most Horváth Adrián vezényelte. A Harmonie De Jonge Scheuten és Pápa Város Fúvószenekara a Fő téri nyár 2016 programsorozat keretében mutatkozott be a hét-
végén.

A pápai zenészeket legközelebb augusztusban lehet majd látni, három alkalommal is, a Hősök napja megemlékezésen, az augusztus 20-i városi rendezvényen majd másnap a Nyáresték az Esterházy-kastély udvarán zenei sorozat keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!