Dinoszauruszok nyomában

2019.06.25. 07:00

Éjszaka a múzeumban: Összefonódott a múlt és a jelen Ajkán

Az országos Múzeu­mok éjszakája program­so­rozathoz kapcsolódva A ba­konyi dinoszauruszok nyomában címmel rendezvényt tartottak a Bányászati Múzeumban a hétvégén. Interaktív foglalkozások, geológiai minilabor, kőzet- és ásványbemutató, bányászati tudásbázisok, továbbá Ősi Attila paleontológus és Pecsics Tibor biológus előadásai várták a látogatókat.

Borsos Renáta

A múzeumban a gyerekeket kreatív kézműves foglalkozás várta

Fotó: Györkös József /Napló

A rendezvényt a városvezető, Schwartz Béla nyitotta meg, átadva egyúttal Ajka város önkormányzata Barangolás az őslények és ásványok között című pályázata eredményeként megújult múzeumi fogadó- és kiállítótermeket. A polgármester a múzeummal kapcsolatban elmondta, a titokzatos múlt megismerésének fontos színtere, mely a funkcionális fejlesztés révén teljesedett ki igazán.

A parkerdőben helyet kapott múzeum környezete is tovább korszerűsödik a közeljövőben: egyfajta múzeumi negyed kialakulása várható. Az Ősi Attila és csapata végezte úrkúti feltárások, ásatások eredményeire reflektálva hozzátette: bizonyított, hogy az őslényeknek, a dinoszauruszoknak egy kedvenc találkozóhelye volt a környék.

A múzeumban a gyerekeket kreatív kézműves foglalkozás várta
Fotó: Györkös József /Napló

Tóth Gergely, az önkormányzat stratégiai és fejlesztési referense kifejtette, elkészült az új geológiai foglalkoztató tér, a Kozma Károly-terem látványos diorámával, és megújult a kiállítás. Mivel a múzeu­mok feladata az oktatás felé bővült, nagy hangsúlyt fektettek az informatikai oktatási eszközök beszerzésére.

Bölcskeiné Kocsis Zsuzsa, az intézmény szakmai vezetője ismertette a bőséges programkínálatot. A teljesség igénye nélkül a legkeresettebbek a kézműves foglalkozások, a keresztrejtvény, a fejtörő és az interaktív játék, Gulyás Péter geológus vezette minilaboros kísérletezések voltak.

A családbarát múzeumi együttlét alatt, amíg a gyerekek játszottak, a felnőttek érdeklődve hallgatták Ősi Attilát, aki előadásában Kozma Károly geológus, a múzeum egykori igazgatója ikonikus alakjára emlékezett. Az ajkai születésű fiatal paleontológus elismerően beszélt arról, milyen sokat köszönhet neki, hiszen az ő ösztönzésére, megerősítésére választotta hivatását.

Pecsics Tibor biológusként a diorámák és dínómodellek elkészítésével közelebb hozta a látogatókhoz az egykoron a környéken élő őslényeket. Látványos kisfilmmel és diabemutatóval a szakértő élményszerűen mutatta be, miként készültek el a kiállításon az őslények élethű rekonstrukciói.

Ősi Attila a Kozma Károllyal történt személyes találkozás élményéről és hatásáról mesélt
Fotó: Györkös József /Napló

Angermayer Judit muzeológus az elmúlt időszak múzeumpedagógiai foglalkozásait foglalta össze. Elmondta, a múzeum kiállításainak elsődleges idősíkja a múlt, mely a jelenben szólítja meg a látogatót, de a jövőben értékként akar tovább élni. Kiss Ferenc az IN-FOTA kutatóintézet fejlesztési igazgatója a múzeumokról mint a raktárból elindult interaktív oktatóműhelyekről beszélt, melyekben a fejlett informatikai eszközök segítik az ismeretek minél szélesebb és élményszerű befogadását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában