Kultúra

2017.05.03. 17:05

Éjszakai látogatók - Zongor Gábor kiállítása az egyetemi aulában

Veszprém - Zongor Gábor szuverén alkotó sajátságos szemléletet képvisel, mondta Gaál Zoltán professor emeritus a közpiktor kiállításának megnyitóján a Pannon Egyetemen.

Balla Emőke

A professzor ismertette az alkotó életútját: 1953-ban született Mosonmagyaróváron. Művészi pályára nem készült, de gimnazista kora óta részt vesz kiállításokon, számtalan alkalommal bemutatkozott itthon és külföldön. A jogi egyetemi tanulmányai óta fest fára; a fát megalapozza, majd temperával fest, végül lakkozza a felületet. "Képeim zömében nem keretezettek, ha festek rájuk keretet, akkor azt is megfestem, akárcsak a képek oldalát. Többnyire azt a képet próbálom megfesteni, amelyik kialakul a fejemben. Ennek ellenére születtek már illusztrációim is, így néha folyóiratok és könyvek címlapján is feltűnnek. Felkérésre készített illusztrációim néhány könyvet kívül és belül is díszítenek" - írja önéletrajzában.

Gaál Zoltán (balról) és Zongor Gábor a Vár a kertben című alkotás előtt
Fotó: Penovác Károly

1977-ben költözött Veszprémbe, a mostani egyetemi kiállítása a tizenharmadik a megyeszékhelyen Gaál Zoltán úgy fogalmazott: Zongor Gábor másképp látja a világot, mint a többiek. Szabad gondolkodó, művei izgalmakat rejtenek. Olyan világot ábrázol, melyről nehéz elképzelni, hogy azt lehet változtatni, alakítani. Színpadias képszerkesztés, karikatúraszerű elemek és jól felismerhető jelképrendszer jellemzi Zongor Gábor képeit. Termékeny alkotó, szorgalmas közpiktor és képzőművész. Nem vett részt képzéseken, nem volt mestere, ösztöneire, érzéseire hagyatkozik. Szuverén művész, sajátja az intellektuális humor és kimagasló érzelmi intelligencia.

A Pannon Egyetem aulájában kedden nyílt kiállításon Zongor Gábor negyvenöt képe látható. Az elmúlt tíz év munkái, de vannak köztük újak is, olyanok, melyek múlt vasárnap készültek. A helyszín mindig befolyásolja, milyen műveket hoz, állítja; az egyetemi aula nagyobb tér, ezért ide nagyobb képeket is hozott, noha ő jellemzően kicsiket fest. Az embernek kevés ideje van, egy kis képet egy éjszaka alatt meg lehet festeni (egy nagyobb kép pedig három éjszakát is igénybe vesz), ő magányos éjszakai festő. Az aulában van négy nagy kép - Macska a játék-kertben, avagy zöld tavasz, Vár a kertben, avagy ezüst nyár, Éjszakai látogatók, avagy vörös ősz, Európai vízköpők találkozója Veszprémbe, avagy szürke tél - melyeket kifejezetten ide, erre a helyre szánt.

Zongor Gábor hozzáteszi: soha nem kérte, hogy kiállíthasson, mindig megkeresték őt. Veszprém befogadó város, az 1980-as évek végétől állított ki, barátainak, ismerőseinek mutatta meg, hol tart. A megnyitón, amit Németh Bálint zongorajátéka színesített, sokan köszöntötték őt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!