Veszprémben állapodott meg

2019.07.02. 16:00

Elhunyt Horváth Lajos festőművész

Horváth Lajos festőművész Pápán született 1941-ben. 1954 és 1961 között a pápai Képzőművészeti Szabadiskolában tanult, ahol mesterei Cziráki Lajos és A. Tóth Sándor voltak. Példaképe Kondor Béla. 1998 óta élt Veszprémben.

Balla Emőke

Fotó: Penovác Károly/Napló

Autodidakta módon tanult meg festeni. Hűvös, visszafogott színekkel megfestett képeire a realista ábrázolás és a Salvador Dali-hoz köthető szürrealizmus jellemző. Festészetében a filozofikus problémák, az elvont morális kérdések foglalkoztatják. Számos csoportos szereplés mellett egyéni kiállításokon mutatta be munkáit többek között Pápán, Veszprémben, Tihanyban, Budapesten, sőt a hollandiai Udenben és Los Angelesben is.

Hetvenedik születésnapján lapunk munkatársának, Horváth Évának adott interjút. Abban többek között úgy fogalmazott: „A pozitív gondolkodásra visszatérve: többször kérdezték tőlem, miért szomorúak a képeim. Én azzal gondolkodom pozitívan, hogy megfestem a képet, mert vannak emberek, akik megnézik és felfogják, hogy én miről beszélek a képekkel.

„A másik „kedvencem” az önkifejezés. Az én munkáimnak soha ilyen célja nem volt. Az önkifejezéshez ismernie kell magát, s ha így van, akkor az értékes emberi magatartás. Ugyanígy szerintem karriert is csak valaki ellenében lehet csinálni. Én fontosnak tartom a párbeszédet a nézővel. Öröm beszélgetni, a dolgokat továbbgondolni, s ezáltal egy közösség részéve válunk”.

Horváth Lajos 1994-ben megkapta a Pápa Városért érdemérmet, 1996-ben pedig a Veszprém megyéért érdemérmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában