Kultúra

2008.11.03. 03:28

Elhunyt Györgydeák György

<b>Balatonkenese</b> - Rövid, súlyos betegség után szombaton, mindenszentek estjén elhunyt Györgydeák György grafikusművész.

Szabó Péter Dániel

1958-ban született Székesfehérváron. Veszprémben érettségizett, majd a nyomdában montírozóként dolgozott, később a veszprémi vadaspark állatgondozója volt. A veszprémi Bakonyi Múzeumban tíz évig grafikusként dolgozott, 1991-től kilenc éven át a Cigányfúró című folyóirat művészeti szerkesztője volt.

Györgydeák György képzőművészeti ismereteire magánúton tett szert. Megye- és országszerte, s a határokon túl is tucatnyi kiállítása volt, rajzait, grafikáit az Élet és Irodalom, a Magyar Napló, a Valóság és a Magyar Hírlap is rendszeresen közölte. 

Alkotásait Ajkán, Füreden, Kaposvárott, Veszprémben és Zalaegerszegen több ízben nívódíjjal jutalmazták. Sajátos utat járt ebben a modernség utáni, sőt után utáni helyzetben. 

Lényegében visszafordult egy eredeti alkotásmód felé, jeleneteket festett, egy közösségi mitológia jeleneteit - közösségi mitológia nélkül. 

Györgydeák képzőművészeti világa felszabadító erejű, s egyre intenzívebben próbálja nekünk elmutogatni, amit tudnunk kellene ugyan, mindennél jobban, de hagyjuk, hogy elfeledtessék velünk, hogy elfeledtessük egymással, azt, hogy szabadok vagyunk - írta róla Ladányi István a Kortárs című folyóiratban. Györgydeák temetéséről később intézkednek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!