Kultúra

2016.01.03. 19:19

Elhunyt Szekeres Károly keramikusművész

A Balatonfüreden élő keramikusművész novemberben vette át a Magyar Művészeti Akadémia iparművészeti és tervezőművészeti díját.

Balla Emőke

A kitüntetés kapcsán készült interjúban nem akart beszélni betegségéről, pedig hosszan küzdött vele. Csak annyit mondott, fél éve nem tud dolgozni, le van gyengülve. A súlyos betegség legyőzte őt, vasárnap délután a veszprémi kórházban halt meg, tájékoztatott a család barátja.

Szekeres Károly 1940-ben Zánkán született. A Magyar Iparművészeti Főiskola porcelán szakán 1967-ben diplomázott, Schrammel Imre tanítványaként. A Herendi Porcelángyárban dolgozott, a Városlődi Majolikagyár tervezőművésze, művészeti vezetője lett. Gyári tervezőként hőálló edényeket, kerámiaedényeket, plasztikákat, dísztárgyakat, faliképeket tervezett, technikai kísérleteket folytatott. A kerámiának szinte minden válfaját kipróbálta, művészetének három, párhuzamosan folytatott tevékenységi körét a használati tárgyak, illetve ipari termékek tervezése, az épületkerámia és az autonóm művészi kerámia készítése határozta meg.

Az elmúlt időszakban saját katalóguson dolgozott, a könyv megjelenését már nem élhette meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!