Kultúra

2017.08.24. 17:55

Elismert ifjú tehetség - Vollein Ferenc az ösztöndíjból egy itáliai tanulmányútra indul

VESZPRÉM 2015 után a szakmai kuratórium egyhangú döntésével, már másodszor nyerte el a Nemzet Fiatal Tehetsége címet és az ezzel járó képzőművészeti ösztöndíjat Vollein Ferenc. Korosztályában ez a legmagasabb szintű képzőművészeti elismerés Magyarországon.

Sági Ági

Vollein Ferenc tehetségét már óvodás korában felfedezték, 15 éves koráig neves művészektől tanulhatott. Hét éve folyamatosan a MOL Új Európa Alapítvány Tehetségtámogató Programjának győztese, másodszor nyerte el a Nemzet Fiatal Tehetségeiért képzőművészeti ösztöndíját. Tavaly Ferenc pápa audienciáján is részt vehetett, és átadhatta Szent Mártont és édesanyját ábrázoló képét, mely bekerült a világhírű Vatikáni Múzeum és Képtár gyűjteményébe.

A mindössze 18 éves ifjú művész az ösztöndíj egy összegű céltámogatását egy őszi, itáliai képzőművészeti tanulmányút megvalósítására fordítja. Céljai között szerepel az új, modern festészeti technikák elsajátítása, és egyéni képzőművészeti élmények szerzése.

A tanulmányút során egy 2018-ra tervezett önálló itáliai képzőművészeti tárlatot is előkészítenek - Fotó: Sági Ági

- Találkozhatok majd a korosztályos és a kortárs modern olasz festészet kiemelkedő képviselőivel, meglátogatok kortárs galériákat, és megismerkedhetek a mai olasz szakrális festészet és tájképfestészet legmodernebb alkotóinak munkáival, törekvéseivel. Véleményem szerint ezek igen-igen távol állnak az itthoni túlpozicionált, egyeduralkodó, posztmodern, absztrakt képi világgal - mondta el lapunknak a művész. - Nagy élmény lesz helyben tanulmányozni az ókori reneszánsz és barokk itáliai festészetet, és a képzőművészeti iskolák alkotásait. Szeretném jobban megismerni a klasszikus és a modern itáliai képzőművészeti élet nagyjait. Eljuthatok majd Velence, Vicenza, Padova, Pisa, Firenze, Siena és Róma képtáraiba, galériáiba és múzeumaiba is - tette hozzá.

A tanulmányút során egy 2018-ra tervezett önálló itáliai képzőművészeti tárlatot is előkészítenek. Az út nyomán születő műveket jövőre több hazai helyszínen is lehet majd látni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!