Kultúra

2011.02.07. 20:56

Előadás dobozban - Bemutatták Salinger Zabhegyező című művét

Pápa - Február 1-jén délután négy órakor tartották a Jókai Mór Művelődési Központban a Tudás-Szín-Tér keretein belül Salinger Zabhegyező című művének előadását. A veszprémi Teleszterion Színházi Műhely darabja munkabemutató volt, az előadás után pedig kötetlen beszélgetést folytathattak a nézők a rendezővel és a szereplőkkel.

Munkatársunktól

A dolog érdekessége, hogy egy "színházi dobozban" foglalhattak helyet az érdeklődők, akiknek többsége középiskolás fiatalokból állt. A doboz tulajdonképpen egy variálható színpadi elemrendszer, mely különböző méretű keretvázakból áll és 40-50 fő befogadására alkalmas.

A darab főhőse Holden Caulfield 17 éves amerikai gimnazista, akit éppen a negyedik iskolából rúgtak ki. Jellemzően egy fő kérdés foglalkoztatja: Télen hova tűnnek a kacsák, amikor befagy a tó? Holden számára az élet nem habos torta. A kirekesztettség, meg nem értettség érzését megtapasztaló kamasz sikertelenül próbál normális kapcsolatokat kialakítani az emberekkel. A cím is az irrealitásra utal, a zabot ugyanis nem lehet hegyezni, a dolog tehát teljesen valótlan, éppúgy, mint ahogy Holden is valótlan álmokat kerget.

A Teleszterion Színház fő célja, hogy színházesztétikára nevelje a diákokat. A pár hónapos időtartam alatt különböző iskolákban állítják fel a dobozt és játsszák el a darabot.

A Zabhegyezővel a társulat a világ élhetőségét szeretné megmutatni, amely egyben azt is jelenti, hogy vissza kell találni az ember-ember közti kommunikációhoz, amit a darabban a testvér iránt érzett odaadás és szeretet jelképez. A színészi játék, a díszletek és a kivitelezés mind-mind tökéletesen megvalósult, amit a diákok tapssal jutalmaztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!