Kultúra

2016.10.06. 12:49

Elvesztette a munkáját, írni kezdett - Fábián Janka szórakoztató irodalomként hivatkozik műveire

Pápa - Nosztalgikus történelmi regényei a magyar romantikus regényirodalom hagyományait idézik. Saját maga igényes szórakoztató irodalomként hivatkozik műveire.

Laskovics Márió

A Jókai Mór Városi Könyvtárban tegnap író-olvasó találkozót tartottak az Országos Könyvtári Napok keretében. Az alkalmon Fábián Janka írónővel Horváth Andrea, a Pápa Városi Televízió munkatársa beszélgetett, majd a közönség is interakcióba léphetett a szerzővel, dedikálásra is volt lehetőség.

Fábián Janka, eredeti nevén Mezei Johanna 1973-ban született, 14 éves kora óta Budapesten él. Először történelem-angol szakon, majd francia szakon végzett. - Szeretem a nyelveket tanulni és tanítani is, továbbá nagy előny, hogy tudok eredeti nyelven olvasni. Így sok olyat is tudok olvasni, ami egyelőre még nincs lefordítva magyarra, ezekből sokat lehet tanulni. Egyetemista koromban, s még utána is fordítottam főleg angolból magyarra, szépirodalmi művek részeit. Ez többet segített, mintha elvégeztem volna írói tanfolyamokat, gazdagította a szókincsemet, a stílusomat – mondta el fordítói tevékenysége kapcsán.

Fábián Janka nosztalgikus történelmi regényei a magyar romantikus regényirodalom hagyományait idézik. Saját maga igényes szórakoztató irodalomként hivatkozik műveire, amelyek többnyire a 19-20. században játszódnak. - Szeretek ilyen könyveket olvasni is, mert segít kiszakadni a szürke mindennapokból, emellett ad egy pluszt is, valamivel gazdagítja is az embert. Szerintem ilyen könyvekre nagy szükség van, és remélem, hogy az enyémek is ebbe a kategóriába sorolhatók – nyilatkozta.

Kezdetben saját kiadásban jelentette meg könyveit. - Jobb híján kezdtem el az írói karriert, mert elveszítettem sok munkámat. Így elővettem régebbi terveimet, félretéve a kifogásaimat, és belevágtam. Szerencsére úgy tűnik, hogy az olvasók megszerették a könyveimet – tudtuk meg az írónőtől aki jelenleg nem ír. - Szűk egy hónap múlva jelenik meg az új könyvem Az utolsó boszorkány lánya címmel, újat pedig még nem kezdtem el. Így megjelenés környékén azért elég sűrű a naptáram, könyvtárakba járok, majd dedikálások lesznek. Talán november vége felé tudok dolgozni az új ötletemen – közölte Fábián Janka, de friss ötletéről egyebet nem árult el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!