Kultúra

2006.06.28. 22:00

Emlékek naplóban, viharban

Mórocz Zsolt

A 45. számban a neves szerzõ Iskola a viharban - Emlékek a pápai tanítóképzõrõl címmel dolgozta fel a legendás intézmény történetének egy fejezetét.
Huszár János
a füzet elõszavában így foglalja össze a kiadvány megszületését quotNegyven évvel ezelõtt kezdtem el foglalkozni a város szovjet megszállásának eseményeivel. Majdnem öt év telt el, mire nagyon sok szemtanú meghallgatása után összeállt az azt megelõzõ esztendõ s az azt követõ néhány hónap története Pápai krónika 1944-45 címmel... Az utolsó tizenöt évben újabb adatokra tettem szert. Ezek felhasználásával szerettem volna hozzáfogni a város története e nehéz szakaszának az elõzõnél jóval részletesebb formában történõ megírásához. Szándékomtól eltérített az a tény, hogy a volt pápai tanítóképzõ utolsó igazgatója halála elõtt gondjaimra bízta az intézmény eseménynaplóját, melyet 1938-tól vezettek. Ennek rendkívül gazdag anyaga, s a puszta tények felsorolásának drámaisága arra késztetett, hogy szándékomtól elálljak, s olyan dokumentum-összeállítást készítsek, melynek vezérfonala ez az eseménynapló... A diákok, a pápai emberek sorsát, érzéseit, gondolatait szerettem volna olvasóim elé tárni. Erre az én naplóm látszott megfelelõnek. Sajnos, a nagyon rendszeresen vezetett feljegyzés eredetije megsemmisült, ezért kénytelen voltam újjáteremteni. Így természetesen már csupán címében és formájában napló, a valóságban emlékezés.quot
Az Iskola a viharban egy tanítónövendék naplójának és a tanítóképzõ eseménynaplójának váltakozó, montázsszerû sorozata, amelybe részletek ékelõdnek a Pápai krónikából, a korabeli újságokból, az 1944-45-ös tanév évkönyvébõl, valamint Bárczy János Zuhanóugrás címû emlékiratából. Így aztán az olvasó teljes és hiteles, quotelsõ kézbõlquot származó képet kap egy városról, egy idõszakról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!