Kultúra

2015.08.11. 15:31

Erdély és Kárpátalja magyar településein tartott előadásokat a Veszprém–Bakony Táncegyüttes

Tíznapos előadás-sorozattal ajándékozta meg Székelyföld és Kárpátalja magyarok lakta településeit Veszprém város kiemelt néptáncegyüttese.

A turnét az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület, a székelykeresztúri Pipacsok Néptáncegyüttes és a Kárpátaljai Népfőiskola Egyesület szervezte és támogatta. Az utazás forrásai részben a tánccsoport bevételeiből, részben a magyar állam Kárpátaljára biztosított támogatásából, részben pedig az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület hozzájárulásából származott. Az együttes szállását és étkezését a befogadó települések biztosították.

Augusztus elsején Székelykeresztúr fogadta az együttest, ahol a Keresztúr nevű települések találkozója zajlott, így több magyarországi helység is képviseltette magát. A közel négyórás néptáncgála kiemelt vendége volt a veszprémi csoport. Az előadásban a magyar nyelvterület tájegységein kalandozva mutatták be a táncosok a Felvidék, az anyaország és Erdély táncait. A programra szinte az egész város ellátogatott, a néptáncgála hatalmas sikert aratott. Udvarhelyszék jelen lévő táncegyüttesei székely falvak táncaival szórakoztatták a közönséget. Az esti órákban László Csaba (Erdély híres koreográfusa) és felesége, László Lujza fogadta a társaságot. Kúriájuk pincéjében a sófalvi hagyományőrző zenészek muzsikájára szólt a nóta és zengett a tánc.

Székelykeresztúron a színpadon...

...és a parkban

Vasárnap a szilvapálinkájáról méltán híres Oroszhegy településen tartottak matiné- előadást a veszprémiek, akik ezt megelőzően részt vettek a vasárnapi „nagymisén”, ahol a plébános úr külön kérte a híveket, hogy látogassanak el a bemutatóra. A műsor telt házzal, nagy sikerrel zajlott, az együttes meghívást kapott a 2016. évi szilvanapokra.

A parajdi sóbányában Argentin és uruguayi barátainkkal

Különleges meglepetés volt, hogy az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület régi barátai, Argentína és Uruguay magyar néptáncosai is Erdélyben kirándultak, így két napra csatlakoztak az együtteshez. A parajdi sóbánya meglátogatását követően Orbán László Amerikában élő népzenész látta vendégül a csoportot Alsó-Sófalván.

Orbán Lászlóval Sófalván

A keddi napon Gyergyóba vezetett a csapat útja, ahol egy festői szépségű nagyközség, Gyergyóremete volt a meghívó. A település felismerte a helyi néphagyományban rejlő erőt és komoly lépéseket tett a népzene, néptánc újraélesztéséért. Négy éve megrendezik a gyergyóremetei néptánc- és népzenei tábort, melynek idén közel kétszáz vendége volt. A táborban kizárólag a helyi hagyományokkal ismerkednek a térség településeiről érkező gyermekek és fiatalok. A kezdőket, haladókat külön csoportokban tanítják a mesterek. A táborozók mellett sok helyi lakos is kíváncsi volt a veszprémiek gálaestjére. A szépen felújított, modern színházteremben zsúfolt nézőtér előtt mutatkozott be az együttes. Magyarbődi, észak-mezőségi és Küküllő menti táncaikkal nagy sikert arattak a szakértő közönség körében. Gyergyóremete polgármestere, Laczkó-Albert Elemér a színpadon mondott köszönetet és kérte, hogy a jövőben is folytatódjon ez a kulturális együttműködés.

Szerdán a Sóvidék talán legeldugottabb településére, Pálpatakára utazott a csapat. A Korond feletti fennsíkon elterülő tanyavilágba 7 kilométernyi kavicsos út vezet, mely próbára tette az autóbusz-vezető képességeit. A mesébe illő tájnál talán csak a pálpataki emberek lelke lehet szebb. Nagy szeretettel gondoskodtak az együttes tagjairól, akik közben kiegészültek Pirkadat Péter (magyarosított név) San Diegóban élő ismerősükkel, aki keresi, kutatja a magyar hagyományt. Az esti előadást fejés után, este kilencre hirdették. A közönség az esti munkákat követően valóban megjelent a közel százéves kultúrházban. A lelkes pálpatakiak vastapssal jutalmaztak minden műsorszámot.

A hét második felében Kárpátaljára utaztak a táncosok. A Veszprém–Bakony táncegyüttes második alkalommal turnézik ezen a vidéken. Látva a térségben élő emberek nehéz helyzetét, a csoport nagy súllyal kezelte utazásának ezt a szakaszát. A kárpátaljai magyarság igazán megérdemli, hogy szellemben, lélekben erősítést kapjon. Erre szolgáltak az itt bemutatott műsorok. Az utazást megelőző hetekben a néptáncosok meglepetéstáncokkal járták Veszprém és a Balaton- part utcáit, ahol rögtönzött gyűjtést rendeztek. Táncaikat tetszés szerint jutalmazhatták az érdeklődők. Az így összetáncolt összeget a veszprémi Continental vállalat és az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület adományaival együtt a nagydobronyi árvaház képviselőjének adta át az együttes. Az intézmény gondos vendéglátással viszonozta az ajándékot.

A csütörtöki napon Tiszapéterfalva volt az úti cél. Ezen a településen él a Kokas család, akik kiváló népzenei és néptáncostudással, nagy lelkesedéssel terjesztik a népi kultúrát. A Kokas Károly vezette Kokas Banda a Kárpátalja legismertebb népzenekara. Ifjabb Kokas Károly és Kokas Erzsébet a helyi táncok jó ismerői.

Küldetésüknek tekintik a magyar gyermekek közösségbe formálását, a néptánc, népzene tanítását. Nagy szeretettel fogadták a táncegyüttest, amely az éppen zajló néptánctáborban tartott fergeteges esti előadást. A zenekar előre felkészült az együttes koreográfiáiból, így – mindenki nagy elégedettségére – ők kísérték az előadást.

Kokasékkal, Szalonnáékkal és a vendéglátókkal Beregszászban

Táncház Péterfalván

Pénteken Beregszász városában elkezdődött a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület által szervezett Nemzeti érték fesztivál, melynek kiemelt vendége volt a Veszprém–Bakony táncegyüttes. A református templomban a magyar egyházi méltóságok ökumenikus mise keretében köszöntötték a fesztivál résztvevőit. Ezt követően a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolában rendezett fogadáson és konferencián a magyar kormány képviseletében V. Németh Zsolt környezetügyért és hungarikumokért felelős államtitkár mondott köszöntő beszédet. A vendégek rövid konferencia keretében ismerkedhettek meg a hungarikumtörvény előéletével, az értékgyűjtés folyamatával és a Kárpátalja különleges értékeivel. A nap koronája a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Színház Zoltán újratemetve című előadása volt, mely megdöbbentő nyíltsággal, drámai erejű rendezői és színészi megfogalmazással ébresztett rá minden nézőt a kárpátaljai magyarok háború utáni évtizedekben kialakult reménytelen helyzetére, mely a jelen időkben sem változott.

V. Németh Zsolt köszöntője

Szombaton a beregszászi amfiteátrumban zajlott a fesztivál színpadi programsorozata, melyen a Kárpátalja művészeti csoportjai mutatták be a magyar néptánc és népzene ápolása, gondozása során létrejött műsoraikat. Kiemelt vendégként a Veszprém–Bakony táncegyüttes mutatta be egyórás műsorát, melyet a nagy hírű, kárpátaljai származású Pál István Szalonna és zenekara koncertje követett. Az anyaországi vendégek műsorai nagy érdeklődésre tartottak számot.

A Veszprém–Bakony táncegyüttes tagjai többszörösen gazdagodtak a turné során. Az utazás, az együttlét, a rengeteg természeti érték látványa mellett felszínre kerültek és megerősödtek azok a belső értékek, melyek a magyarság, a közösség megtartását szolgálják. A táncosokban tovább nőtt a határokon kívül élő magyarok iránt érzett tisztelet, a nemzeti értékek, a hagyományok továbbörökítésének, gondozásának szándéka.

Kovács Norbert Cimbi
Veszprém

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!