Kultúra

2014.04.01. 18:40

Erdély vonzása

Veszprém - Nagy nevek és hatalmas érdeklődés mellett folytatódott kedden városszerte az Erdélyi napok összművészeti programsorozat a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának szervezésében.

Bartuc Gabriella

Késő este még tartott Kányádi Sándor irodalmi estje a Petőfi Színházban, ahol előtte megnyílt Kádár Tibor erdélyi származású, Veszprémben élő festőművész kiállítása. Géczi János megnyitó-beszédében kiemelte, a kiállítás érdekessége, hogy megmutatja a látvány, az élmény átváltozásának folyamatait, láthatók az akvarellek, amelyek erdélyi vázlatok alapján készültek, amelyek alapján itthon olajképek születnek, majd egy idő után légies, ezüstös, majdnem absztrakt képpé szublimálódnak.

Felsorolni is sok lenne, mi minden történt kedden még a rendezvénysorozaton.

 

Például a Hangvillában általános iskolások ismerkedtek az erdélyi gyermekirodalommal Balázs Imre József és Egyed Emese révén. Szőcs Gézával Orbán János Dénes beszélgetett Ha polip szuszog Kolozsvárott című, a közelmúltban megjelent új regényéről, illetve György Pétert Szávai Dorottya faggatta Állatkert Kolozsváron című könyvéről.

Az Erdélyi napok szerdán rendhagyó irodalomórákkal, tudományos előadásokkal, illetve a Mendelssohn Kamarazenekar és Csaba Péter lyoni vendégkarmester koncertjével folytatódik.

 

Kapcsolódó cikkek:

Erdélyi napok Veszprémben

Élő egyetem: kosrtársak Erdélyből

Felkelő Erdélyi napok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!