Kultúra

2017.09.07. 13:29

Értékmentő táncházak - Vastag Ricsi hitvallása táncról, hagyományőrzésről, a paraszti kultúra értékeiről

VESZPRÉM - Napjainkban néptáncos hagyományaink a táncház mozgalomnak köszönhetően egyre megbecsültebb helyre kerülnek.

Müller Anikó Hanga

Megyénkben ennek egyik mozgatója Vastag Richárd, akinek művészeti vezetésével decemberben az Agóra Veszprém Városi Művelődési Központban nagyműsorát mutatja be Veszprém megye táncaiból a Veszprémi Gerence Hagyományőrző Néptáncegyüttes. Ricsi élethivatása a néptánc, a Balaton-felvidék és a Bakony népi hagyományainak kutatása, régmúlt kincseinek átörökítése. Folyamatos a szakmai kapcsolata a Laczkó Dezső Múzeum szakembereivel és a pécsi egyetem kulturális antropológia tanszéke kutatóival.

Vastag Ricsi élethivatása a néptánc

– Kiváló gyermektánc együttesek és táncművészeti iskolák mellett egyre szélesebb körben terjednek azok a helyi közösségek, melyeknek tagjai az élő népművészet megismerését, az ezekkel kapcsolatos szórakozási lehetőségeket tűzték ki célul maguknak. Megnyugvást nem ismerő rohanó világunkban a múltunkra, paraszti kultúránkra sokan elavultként tekintenek, pedig ezek megismerése ad lehetőséget egy biztonságos jövő alakítására. Ennek egyik lehetősége a tánchagyományok továbbörökítés. A néptánca a  mozgás és a személyiségfejlesztésen túl alkalmat teremt a gyermekek és fiatal felnőttek életminőségének javítására, a paraszti világról alkotott ismereteinek bővítésére. Ezek eredményeként büszkék lehetnek szüleik, nagyszüleik, dédszüleik öröklött tudására, rácsodálkozhatnak lakóhelyük értékeire, szépségeire és megélhetik a közösségbe vetett hit erejét. Az értékmentő erejű tánckörökbe, néptáncegyüttesekbe való csatlakozás ifjúsági és felnőtt társaságok tagjainak egyaránt nyújt kiváló és igényes szabadidős, kikapcsolódási lehetőséget. A táncházak a minőségi zenékkel tűzdelt kulturált szórakozás és az eltűnőben levő tartalmakkal teli beszélgetések színterei lehetnek. Nyitottak, elérhetőek és befogadóak.

E gondolatok mentén, közel ötven fővel működik a Gerence néptáncegyüttes és Vastag Ricsi ezen túl képzéseket, családi táncházakat, játszóházakat, előadásokat szervez és tart.

– A csoport szakmai célja a Bakony és Balaton-felvidék tánckincsének feltárása, hiteles bemutatása. A megyében elsőként készítettünk el egy egész estet betöltő  műsort a Veszprém környéki falvak táncéletéből, mely a produkciós jelleg helyett a morális paraszti magatartásformák megelevenítésére koncentrálódik. Közel tíz éves munka áll mögötte. Büszkén mondhatom, rendezvényeink, képzéseink, gyermek táncházaink mára megyei, némelyek országos hatókörrel bírnak. Mindez azt bizonyítja, hogy népi hagyományainknak kiemelt szerepe lehet és van a mindennapjainkban. Ezt próbálom magam is továbbadni a felnövekvő generációnak. Az országos műhelyek mellett Veszprémben a Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános Iskolában, a Báthory István Általános Iskolában és az Egry Úti Óvodában heti rendszerességgel több, mint ötszáz gyerekkel, fiatallal találkozom. Ha csak a fele lesz értője, ha a negyede használója és egy a továbbvivője e gondolatoknak, már megérte.

Vastag Ricsi a Magyar Táncművészeti Főiskola néptánc pedagógus szakán végzett, jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kulturális Antropológia tanszék hallgatója, a Szilágyi iskola pedagógusa. Volt az Ajka-Padragkút Táncegyüttes táncosa, majd együttes vezetője, a Litéri Zöldág Ifjúsági Néptáncegyüttes, és a Szárazág Néptáncegyüttes művészeti vezetője. Húszéves gyermekpedagógiai kulturális tevékenysége a megye szinte összes és számos országos, határon túli gyermekközösségére kiterjed. (Felvidék-Kincső, Székelyudvarhely-Pipacsok, Lendva-Muravidék). Elismerések: 2007 Felföldi László különdíja, 2007 Békéscsaba szólótánc fesztivál „Aranysarkantyús táncos” díj, 2011 Kiemelt pedagógiai elismerés, 2015 „Népművészet Ifjú Mestere” díj, 2016 Hagyományőrző díj –Gerence Néptáncegyüttes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!