Kultúra

2011.03.30. 14:12

Fagyi és földrajz - Szép helyezést ért el a református gimnázium csapata

Pápa - Veszprém megyéből egyedüliként a Pápai Református Gimnázium csapata jutott be a III. Földgömb nemzetközi középiskolai földrajzverseny döntőjébe. És ha már ott jártak, akkor a rendkívül értékes hetedik helyet haza is hozták magukkal városukba.

Polgár Tibor

Ésszel járom be a Földet! - hangzik az említett földrajzverseny mottója, melyet a Földgömb magazin hirdetett meg harmadik alkalommal, és arra a határainkon túli, magyarul tanuló diákok jelentkezését is várták. A nemzetközi megmérettetésre 139 középiskola nevezett, ebből tizenhat csapat jutott az elődöntőbe, majd pedig nyolc a döntőbe. Böröczky Dezső és Póti Péter, a pápai refi tizedik osztályos tanulói egészen a bonyhádi evangélikus gimnáziumban megrendezett döntőig meneteltek, ahol a hetedik helyet szerezték meg. A verseny  az általános és középiskolai tananyagra, az általános műveltségre, valamint az aktuális hírekre épített.

- Nemcsak a földrajzzal kapcsolatos ismeretekre, hanem például a történelemre, a művészettörténetre, az általános tájékozottságra is nagy hangsúlyt fektettek a verseny szervezői. Többek között az egyik kérdésben arra kellett választ adni, hogy melyik ország készítette el az első fagyit. Valójában nem is nagyon tudtuk, hogy mire készüljünk, de bátran mondhatom, a fiúk nagyszerűen helytálltak - mosolyog Somosiné Németh Aliz, Dezső és Péter felkészítő tanára.

Aliz hozzáteszi, hogy mindenképpen indulnak majd a következő megmérettetéseken is, főleg, hogy most már látják, milyen feladatokra számíthatnak legközelebb. A sikeresen szereplő csapat tagjaitól megtudom, hogy előzetesen közel 140 oldalnyi újságcikket jelöltek ki számukra a Földgömb magazinból, amit elolvastak, kijegyzeteltek, ezenkívül a verseny központi témájának is alaposan utánanéztek a világhálón.

A pápai diákok hetedik helyének értékét külön emeli, hogy Dezső és Péter volt a legfiatalabb a résztvevők között, ellenfeleik többnyire két évvel idősebbek voltak nálunk, akik közül többen már az OKTV-n is döntős helyezéseket értek el.

 

A remek hangulatú versenyen tréfás kérdésekre, feladatokra is választ kellett adni. Ezekből tudhatták meg a résztvevők, hogy Rapcsák András volt az a bizonyos igencsak testes országgyűlési képviselő, akinek új széket kellett csináltatni, mert a régibe nem fért bele. Kiderült az is, hol készült az első fagyi. A Római Birodalom egyik lakomájára Szicíliában az Etnáról hozták a havat, amit aztán természetesen még ízesítettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!