Kultúra

2015.02.10. 14:25

Faragott bányászvilág - Szeszák Mátyás alkotásaiból nyílt kiállítás a közösségi házban

Várpalota - Szeszák Mátyás inotai csont- és fafaragó a bányászok mindennapjait is megidéző alkotásaiból nyílt kiállítás a napokban az Inotai Közösségi Házban.

Szabó Péter Dániel

Szeszák Mátyást már gyermekkorában érdekelték a természetes anyagok, melyeket akkor csak játékként használt. Fiatal felnőttként először kődarabokban látott szépséget, később fával, aganccsal, csonttal dolgozott. Légies alkotásait igényesség és játékosság jellemzi. Dísz- és használati tárgyai hordozzák az ősi művészetek jellegzetes vonásait és hűen mutatják a szakmai hozzáértést, méltatta az alkotót az ünnepélyes megnyitón Galambos Szilvia önkormányzati képviselő, a helyi értéktár bizottság elnöke. Ezt követően a tehetséges palotai diák, Péter Csenge énekelt a kiállítás hangulatához illő népdalokat.

A kiállító alkotót, Szeszák Mátyást Galambos Szilvia, a helyi értéktár bizottság elnöke méltatta az Inotán nyílt tárlaton
Fotó: Szabó Péter Dániel

Az Inotán jól ismert népművész egyébként Németországban született, ám alig egy éves korában családja Magyarországra költözött. 1959-től él Várpalotán az 1993-as nyugdíjazásáig bányászként dolgozó Szeszák Mátyás. Azóta még nagyobb lendülettel alkot, szépen megmunkált faragványait az elmúlt években több ízben is láthatták nagy sikerű tárlatokon Várpalota mellett az ország több más pontján is.

Az Inotai Közösségi Házban kiállított alkotásain is rendre visszaköszön a múlt, hiszen a használati tárgyak és faliképek mellett bányászati témájú szobrokat is elhozott a tárlatra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!