Kultúra

2017.06.04. 07:51

Fás legelők napja és Pásztorünnep Olaszfaluban

Adjuk vissza az Eperjes-hegynek azt, ami az Eperjest megilleti. Sokat dolgoztunk ezen, nagy rekultiváció volt, de úgy érzem, tartozunk ennyivel elődeinknek – mondta Varga Antal.

Molnár Sándor

Fás Legelők Napját és Pásztorünnepet tartottak a településen. Délelőtt szakmai előadásokra került sor, amelyen kutató intézeti igazgatók, ökológusok, biológusok vizsgálták a legelő erdők, fás legelők kérdéskörét. Utána gyakorló gazdálkodók segítségével beszélték át, hogy a fás legelő és a legeltetés a mai viszonyok között hogyan valósítható meg.

Délután Boriszné Hanich Edit polgármester nyitotta meg az ünnepet. Elmondta, hogy ezt a rendezvényt 2006-ban és 2007-ben még Pásztortalálkozóként szervezték, de mára már nincs annyi pásztor, hogy találkozót lehessen szervezni. Ennek ellenére a pásztorok ünnepét és a fák, valamint a növények ünnepét megtartják. A Krumpli Fesztivál után a második nagy ünnep lesz ez a faluban, amely a helyi ételekről és a helyi termékekről is szól. A rendezvény helyszínével kapcsolatban kiemelte Varga Antal és kollégái, barátai munkáját, akik a területet gyönyörűen helyreállították és nagyon szépen hasznosítják.

– Örülök, hogy visszahozhattam ezt a húsz hektárt annak, ami. Olaszfaluban születtem, nekem ez egyfajta gyerekkori álmom volt – mesélte a helyreállított közparkkal és legelővel kapcsolatban Varga Antal a Zöldág Lovasudvar tulajdonosa.

A Magyar Tudományos Akadémia munkatársa Varga Anna tíz éve érkezett a településre, amikor a szakdolgozatát a fás legelőkről írta. A mostani ünnepen, mint a programok szakmai szervezője elmondta, hogy a pásztorpróba során hagyományos pásztor tevékenységeket próbálhatnak ki a résztvevők és pásztortotót is kell kitölteniük.

A rendezvényt a zenés programok és finom ételek mellett lovaskocsizás, lovaglás és kézműves vásár is színesítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!