Kultúra

2015.03.21. 17:46

Félszáz Capa képet mutattak be a Vaszary Galériában

Capa minden képe ugyanarról szól: az emberről- fogalmazott Keleti Éva Balázs Béla-díjas fotográfus a Robert Capa munkáiból összeállított tárlat megnyitóján. A Magyar Nemzeti Múzeum anyagából válogatott kiállítás, mintegy félszáz Capa képet mutat be a Vaszary Galériában.

Prevics Éva

A Mozgásban című kiállításnak különleges, visszafogott hangulata van, mely más megvilágításba helyezi a képeket, nem úgy, mintha egy nagyszabású tárlaton lennénk- mondta megnyitó beszédében Keleti Éva Balázs Béla -díjas fotográfus. Ez az intimitás másképpen engedi gondolkodni a látogatót. A híres fotográfus minden képe ugyanarról szól: az emberről- fogalmazott. Igaz, Capa képein nem a fotózottak tekintete a különleges- mint általában egy kép esetében- sokkal inkább az adja az eredetiséget, hogy a készítő szemével láttatja az adott pillanatot. Capa mindezzel arra ösztönzi a látogatót, hogy az ő szűrőjén keresztül lássa a világot. Ezek a képek azt üzenik, hogy a fotográfiát szeretni kell- zárta gondolatait Keleti Éva.

Az 1913-ban Friedman Endre néven Budapesten született és 1954-ben Indokinában, fényképezés közben meghalt világhírű fotóriporter csaknem félszáz munkáját lehet megtekinteni.

A galéria a látogató figyelmét azokra a kompozícióira hívja fel, amelyekkel Capa képeit szerkesztette. Azokból a fotókból válogattak, amelyek dinamikus pillanatokat örökítettek meg, legyen szó a hadszíntér vagy a békeidő jeleneteiről. Láthatók olyan képek is, amelyek az ekkor már amerikai állampolgárságú fotóriporter 1947-48 során tett kelet-európai, így részben magyarországi látogatásainak felvételeiből valók. A tárlat egyik meglepetése Capa balatoni útjának megidézése.

 

 

A kiállítás kurátora: Fisli Éva, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-szakmuzeológus munkatársa. A tárlat augusztus 9-ig látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!