12°
19°

Félszáz Capa képet mutattak be a Vaszary Galériában

Capa minden képe ugyanarról szól: az emberről- fogalmazott Keleti Éva Balázs Béla-díjas fotográfus a Robert Capa munkáiból összeállított tárlat megnyitóján. A Magyar Nemzeti Múzeum anyagából válogatott kiállítás, mintegy félszáz Capa képet mutat be a Vaszary Galériában.

A Mozgásban című kiállításnak különleges, visszafogott hangulata van, mely más megvilágításba helyezi a képeket, nem úgy, mintha egy nagyszabású tárlaton lennénk- mondta megnyitó beszédében Keleti Éva Balázs Béla -díjas fotográfus. Ez az intimitás másképpen engedi gondolkodni a látogatót. A híres fotográfus minden képe ugyanarról szól: az emberről- fogalmazott. Igaz, Capa képein nem a fotózottak tekintete a különleges- mint általában egy kép esetében- sokkal inkább az adja az eredetiséget, hogy a készítő szemével láttatja az adott pillanatot. Capa mindezzel arra ösztönzi a látogatót, hogy az ő szűrőjén keresztül lássa a világot. Ezek a képek azt üzenik, hogy a fotográfiát szeretni kell- zárta gondolatait Keleti Éva.

Az 1913-ban Friedman Endre néven Budapesten született és 1954-ben Indokinában, fényképezés közben meghalt világhírű fotóriporter csaknem félszáz munkáját lehet megtekinteni.

A galéria a látogató figyelmét azokra a kompozícióira hívja fel, amelyekkel Capa képeit szerkesztette. Azokból a fotókból válogattak, amelyek dinamikus pillanatokat örökítettek meg, legyen szó a hadszíntér vagy a békeidő jeleneteiről. Láthatók olyan képek is, amelyek az ekkor már amerikai állampolgárságú fotóriporter 1947-48 során tett kelet-európai, így részben magyarországi látogatásainak felvételeiből valók. A tárlat egyik meglepetése Capa balatoni útjának megidézése.

 

 

A kiállítás kurátora: Fisli Éva, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-szakmuzeológus munkatársa. A tárlat augusztus 9-ig látható.


Legolvasottabb

1
Emlékszik még a vasútra? Nosztalgiatúrát szerveznek a természetjárók
2
Szép győzelmeket szereztek a veszprémi kosarasok
3
A pápai Mezei László lett az év főépítésze
4
Bakony Ipari Kerámia Kft.
5
Lakáskorszerűsítés ingyenhitelből
Foci
B. Virág Rita
NB III: Tizenegyest is rontott a VLS
Észak-koreai válság / 20 perce
Phenjan már csak néhány lépésre van, hogy atomhatalommá váljon
Hangoztatta Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter az ENSZ-közgyűlés általános vitáján szombaton New Yorkban.
Gyász
Fájó szívvel tudatjuk, hogy *GARAI ZOLTÁN* életének 74. évében elhunyt. Temetése 2017. szept. 27-én 12 órakor lesz Fehérváron a Béla úti temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *BORSZUK JÓZSEFNÉ* *szül.: Esső Mária* 58 éves korában elhunyt. Kérésének megfelelően temetése szűk családi körben történik. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *ÖZV. DR. GYÖKÖSSY JÓZSEFNÉ* *szül.: Kőszegfalvy Katalin * 86 éves korában elhunyt. Temetése 2017. szeptember 27-én 15 órakor lesz Győrben a Szabadi úti temetőben. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban együttérzéssel osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család
Német választások / 1 órája
Utolsó pillanatig kampányoltak a német pártok
Női röplabda-Eb / 1 órája
Játszmát nyert, de kikapott a lengyelektől a magyar válogatott
Kézilabda / 2 órája
Tatabányát vert a tartalékos a Füred!
Horváth Gábor
kettős állampolgár / 2 órája
Colin Firth olasz állampolgár lett
BL / 2 órája
Telekom: Lélektani győzelem
B. Virág Rita
fellebbezési folyamat / 2 órája
A londoniak ragaszkodnak az Uberhez