Kultúra

2011.08.22. 06:12

Festők találkozója

Balatonfűzfő - Harminckét művész alkotásait láthatjuk a harmadik alkalommal megrendezett régiós képzőművészeti tárlaton Balatonfűzfőn.

Balla Emőke

A fülledt, tikkasztó meleg volt a központi témája a balatonfűzfői Művelődési Központban nyílt tárlatnak.

Marton Béla polgármester azt mondta, ideje lenne légkondicionáló készüléket venni és beszerelni a kiállítóhelyiségbe. Méltatta a művészeket és alkotásaikat, hozzátéve, hogy csodálja azokat az embereket - és kicsit irigyli is őket-, akik műveikkel megörvendeztetik a közönséget, élményt adnak valamennyiünk számukra.
 
Tóth Betty, a Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója is arról szólt köszöntőjében, bár hagyomány, hogy augusztus 20-a előestéjén megrendezik a kelet-balatoni kistérség művészeinek kiállítását, ilyen füllesztő melegre még nem volt példa. Elmondta, ez egy baráti találkozó, ahol egymás által valamennyien gazdagodnak.
 
A kiállítást megnyitó Kiss György, a Pannónia Kulturális Központ művelődésszervezője olyan kérdésekre keresett választ, mint: Engedjük-e, hogy megragadjon bennünket a szépség, törekszünk-e a másik gondolatainak megértésére, van-e létjogosultsága a képzőművészetnek, "ment-e a képek által előre a világ?" Azt mondta, ebben az elidegenedett világban egy lehetőség van, meg kell nyílnunk egy dallam, egy festmény előtt.


 
Megnyitójában kiemelt egy-két alkotót és alkotását. Veszeli Lajos mozaikja Szent Istvánt idézi elénk, ami elgondolkoztat bennünket szent István országáról.

Milos József fotóművész Barcsay Jenőt fotózta, Szilágyi Bernadett ördöglakatja, piros-fehér-zöld végű tekeredései a magyarság kérdéseit boncolgatja. A PÉGYÖ festőpár (Rácz Gyöngyi és Kancsár Péter) Jól van, aranyoskám című képe két idős hölgy hétköznapjait jeleníti meg, Tóth András első szerelem című karikatúrája a magyarság jövőjét állítja központba. Zachar István elsuhanó, elszálló, álomszerű világot, Holányi Julianna árnyas fákat ábrázol, az agg mester, Vágfalvi Ottó képe pedig már a közelgő őszt idézi.
 
A megnyitón közreműködött Balatonfűzfő Város Vegyes Kara, Szőkéné Nyizsnyánszky Eleonóra vezényletével.
 
A kiállítás augusztus 29-től szeptember 16-ig látható.

A kiállításon harminckét - balatonfűzfői, balatonalmádi, alsóörsi, felsőörsi és berhidai - alkotó munkája látható, festmények, fotók, kerámiák, bőrdíszművek. A szervezők senkit nem akartak kihagyni, így a tárlaton országosan elismert, nagy nevű művészek művei mellett megférnek a most induló, amatőr státuszú alkotók munkái.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!