Ne rohanjunk el tájak, helyek, emberek mellett

2019.07.12. 07:00

Fesztiválon emlékeznek Reguly Antalra

A 200 éve született antropológus-nyelvészre, Reguly Antalra emlékezik ezekben a napokban Zirc: a csütörtökön elkezdődött Reguly Antal-fesztiválon színdarabot, ismeretterjesztő előadásokat is láthatott, hallhatott a közönség, ám a néprajzkutató, utazó, a magyarországi finnugrisztika kiemelkedő képviselője emlékének felidézése egészen vasárnap délutánig tart.

Juhász-Léhi István

n Kiss T. István és Kiss Erky Dávid, a Pannon Várszínház művészei

Fotó: Penovác Károly/Napló

„Zircet sokan úgy nevezik, hogy a Bakony fővárosa; hozzám közelebb áll az a megnevezés, hogy a Bakony szíve” – fogalmazott ünnepi köszöntőjében Ottó Péter, a város polgármestere.

Zirc természeti és kulturális javakban rendkívül gazdag település, története csaknem az államalapításig visszanyúlik. Ottó Péter megemlékezett Zirc történelméről, jeles évfordulóiról, amit érdeklődve hallgattak a jelen lévő mari, hanti, nyenyec, udmurt vendégek is a városháza nagytermében.

Kiss T. István és Kiss Erky Dávid, a Pannon Várszínház művészei
Fotó: Penovác Károly/Napló

Ottó Péter beszélt Reguly Antal családjáról is: jómódúként volt lehetőségük arra, hogy Reguly a tudásvágyát és képességeit jó iskolákban palléroztathassa. Ugyanakkor meghatározó volt Reguly életében az is, hogy Zircen született, egy virágzó és fejlődő városban.

– Vannak olyan emberek, akiknek nem elég, hogy könyvtárba járnak és ott szerzik be a tudásukat, hanem vágynak arra, hogy valami eredetit alkossanak. Reguly Antal ilyen ember volt – jelentette ki a polgármester.

– Ne rohanjunk el események, tájak, helyek, emberek mellett, hanem töltsünk ott időt, ismerjük meg őket, mert csak akkor beszélhetünk igazi ismeretanyagról – mondta Reguly kapcsán Ottó Péter. A polgármester azt kívánta a mai generációknak, hogy a ma is még oly ismeretlen kutató legyen számukra ismerős, és példáját szem előtt tartva kövessék az ő útját, amely a megismerés útja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában