Kultúra

2006.06.27. 22:00

Finn vendégeket fogadtak

Mórocz Zsolt

Az 1996 decemberében alakult Bakonyi Finnbarátok Köre minden évben megszervezi a juhannus ünnepséget. Kezdetben a szarvaskúti tó mellett gyülekeztek, hogy a finn hagyományokhoz megfelelõen tó mellett ünnepeljék a fényt, máglyát gyújtsanak. Pár év múlva a zirci Barátság parkba i Jutarinki tánccsoport, amely a megyei önkormányzat által meghirdetett magyar-finn táborban vett részt. Veszprém megyei fiatalok - az önkormányzat szervezésében - két alkalommal jártak Lappföldön, most az északiak voltak soron. Pálkövén táboroztak egy hetet, közben többször szerepeltek Magyarországon, valamint Lengyelországban, Tarnówban, fellépnek Felvidéken, Révkomáromban is.
Gazdag és színes volt a program a zirci óvodások, általános iskolások finn mondókákkal, énekekkel álltak a közönség elé, mûsorral mutatkozott be a Bakonyi Finnbarátok Köre, felléptek a zirci ugrókötelesek, a Lappföldön járt magyar fiatalok, valamint a sodankyli Jutarinki tánc-csoport, mely korábban többször szerepelt már a megyében. Furcsa volt számukra, hogy itt, Magyarországon sötétben, gyertyafényben köszöntik juhannust, hiszen otthon, Lappföldön le sem megy a nap, egész éjszaka süt.
A hagyományokhoz híven a zirciek tábortüzet gyújtottak, énekeltek, makkarát (kolbászt) sütöttek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!