Időutazás

2019.06.14. 11:32

Frida Kahlo apjának fotókiállítása nyílik

Guillermo Kahlo felvételeiből hitelesen tárulnak elénk Mexikó történeti múltjának templomai és kolostorai.

Guillermo Kahlo a világ talán legtöbbször fényképezett művészének, Frida Kahlonak volt az édesapja. Mexikóban Klösz Györgyhöz hasonló fotográfus ikon, akinek munkásságát a nemzetközi fotóművészeti színtéren nagyra értékelik, itthon ugyanakkor még kevéssé ismerik.

A kiállítás az ő különleges, egyszerre érzelmes és mérnöki felvételeiből válogat. Időutazást kínál Mexikóba: az 1900-as évek első három évtizedében Mexikó a mi millenniumunkhoz hasonlítható nagy fellendülést élt át. Az ekkor készült fényképek izgalmas panorámát adnak az ország tájairól és gazdag, többféle kultúrából és tradícióból táplálkozó, sok évszázados építészeti örökségéről. A Műcsarnokban a II. Építészeti Nemzeti Szalonnal egy időben látogatható kiállítás az elmúlt századelő monumentális mexikói építkezéseiről is hírt ad. Többek között az Adamo Boari és Maróti Géza által tervezett Teatro National építése is megjelenik a fotókon.

Guillermo Kahlo Mexikó klasszikus fotográfusa volt. Felvételeiből hitelesen tárulnak elénk az ország történeti múltjának templomai és kolostorai, a világvárossá fejlődő Mexikóváros. A modern középületek és ipari létesítmények képei az új, a Bauhaus által megfogalmazott fotográfiai látásmód szellemi rokonai.

Számtalan fotó elkészítésének részese volt Frida is, a 20. század emblematikus festőnője,

akinek művészetére édesapja fényképészműhelyének és labor-kamrájának titokzatos világa, Guillermo képkomponáló biztonsága, látványt sűrítő és absztrakciós praxisa is formáló hatással volt. Közös országjáró utazásaik élménye,

apa és lánya egymást segítő, bensőséges kapcsolata felsejlik a fotókon.

A Frida országa című tárlat nem pusztán Mexikóról szól, hanem a két művész sokrétű képcsináló örökségéről is. Talán Guillermo kamerája rögzítette legérzékenyebben Frida arcát, arcait. Érdekes, de vitatott a nagyapai örökség: a Frida által az installációban megidézett híres festményen olvasható „német-magyar származás”.

A tárlatot a tekintélyes mexikói Ricardo B. Salinas Pliego Collection egyedülálló Guillermo Kahlo anyagából állították össze.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában