Kultúra

2017.04.29. 12:13

Galéria megnyitó vert csipke csodákkal Nagyvázsonyban

Egyrészt pluszszolgáltatást is nyújtanak a településre érkező vendégeknek, másrészt a turisták elviszik majd a kiállítók hírét mindenfelé az országban

Molnár Sándor

Új galériát nyitottak Nagyvázsonyban a Kinizsi Turistaszálló épületében. A Szoba Galériáról Fábry Szabolcs polgármester elmondta, hogy Cseke Terézia a Nagyvázsonyi Kinizsi Kulturális és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. új vezetője volt az ötletgazda.

A polgármester kiemelte, hogy sok helyi mesterember ajánlotta fel ingyen, vagy jelképes áron a szakmunkáját azért, hogy a kiállítás létrejöhessen. A vár és a non-profit kft. így nem egy szigetként üzemel a településen, hanem a helyiekkel – a péktől az asztalosokig – együttműködve, rájuk támaszkodva.

Cseke Terézia a galéria ötletgazdája a kiállítótérben csipkék és rozmaringok között

Cseke Terézia megbízott ügyvezető elmondta, hogy céljuk az volt a galéria létrehozásával, hogy a helyi és környékbeli alkotók, népművészek munkájának teret adjanak és azt a galériában bemutassák. A kiállításokkal egyrészt egy pluszszolgáltatást is nyújtanak a Nagyvázsonyba érkező vendégeknek, másrészt, ezáltal a turisták elviszik majd a kiállítók hírét mindenfelé az országban. Három hetes tárlatokkal várják az érdeklődőket az egész szezonban. Minden kiállítás mellett lesz egy kísérő program is.

A környékre valaha oly jellemző gyógy- és fűszernövény, a rozmaring köré is szerveznek programokat, mert szeretnék újraéleszteni a rozmaring termesztés hagyományát. Ezért kísérő kiállítás- és vásárként, mindig szerepelni fog a hűség és a tisztaság virága is a Szoba Galériában.

Az új galéria első kiállítói a Mencshelyi Csipkeverő Hagyományokat Ápoló Baráti Kör tagjai voltak, akik vert csipkéiket hozták el. A kiállítókat és munkáikat Balogh Ernőné Bertalan Katalin csipkekészítő népi iparművész mutatta be.

A kiállítások május 15-ig naponta 9 órától 18 óráig látogathatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!