Értékekben gazdag település

2018.03.15. 07:00

A gasztronómia és a kultúra terén is jeleskednek a nyárádiak

Az elmúlt időszakban több gasztronómiai, kulturális rendezvényen is részt vett a nyárádi önkormányzat csapata, melynek tagjai minden alkalommal nagy sikerrel mutatták be a falu értékeit, hagyományait, saját készítésű helyi termékeit.

Polgár Tibor

A nyárádi óvodások méltó utódjai lesznek a falu felnőttjeinek: a kicsik is aranyérmet kaptak a Noszlopi Ízparádén Fotó: Pajak Károly

Pajak Károly, Nyárád polgármestere a Naplónak nyilatkozva elmondta, idén először neveztek be a nemesgörzsönyi böllérversenyre, ahol az elkészített ételek tekintetében az ő csapatuk tette a legjobb összbenyomást a zsűrire, amiért a jól megérdemelt díjazás sem maradt el. A rendezvényre elvitték magukkal a helyi értékeket és termékeket felvonultató kiállításukat, így az érdeklődők közelebbről is megismerhették többek között a nyárádiak saját készítésű savanyúságait, fűszerpap-rikáját, tökmagolaját, kolbászát, szalonnáját, továbbá például a község kézműves és kovácsoltvas produktumait, méz- és tojáskülönlegességeit. Emellett a klasszikus disznótoros ételeken túl úgynevezett májlepénnyel, illetve toros levessel is meglepték a böllérfesztivál közönségét.

A 2018-as Noszlopi Ízparádé gasztronómiai verse-nyén minden kategóriában volt nyárádi induló, akik nem akármilyen eredményeket értek. – Hatodik éve veszünk részt ezen az eseményen, tavaly óta már az óvodásaink is jönnek velünk. Ők idén arany-érmet kaptak a Kiskuták versenyében. Mondanom sem kell, nagyon ügyesek voltak és büszkék vagyunk rájuk – jegyezte meg Pajak Károly.

Hozzáfűzte, önkormányzatuk gazdagon díszített kocsonyája ugyancsak aranyérmes lett, miképpen az eltett ételek kategóriájában a savanyúságaik és Horváth Géza fürjtojásai szintén, míg a sütemények mezőnyében Fodor Józsefné bronzérmet kapott. A polgármester kiemelte, az összes termékükhöz, készítményükhöz saját maguk termelik meg az alapanyagokat.

- A Noszlopi Ízparádén két különdíjat is kaptunk a szervezőktől. Ide is magunkkal vittük a helyi értékeket és termékeket felvonultató kiállításunkat, melyben helytörténeti, településismertető anyag úgyszintén helyet kapott – közölte Pajak Károly.

A nyárádi óvodások méltó utódjai lesznek a falu felnőttjeinek: a kicsik is aranyérmet kaptak a Noszlopi Ízparádén Fotó: Pajak Károly

A nyárádiak a Csongrád megyei Pitvaroson megrendezett, Kultúra határok nélkül elnevezésű rendezvénysorozat nyitóalkalmán is képviseltették magukat. A három évig tartó program első felvonásán 25 magyarországi és 17 határon túli magyar település vett részt, miközben bemutatták értékeiket, tradícióikat. Pajak Károly örömmel újságolta lapunknak azt is, hogy a Nyárádi Dalárda sikeresen szerepelt egy, a nyugdíjasok számára kiírt országos vetélkedő veszprémi fordulóján, így továbbjutott az újabb megmérettetésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában