elismerés

2021.03.01. 06:32

Golden Globe: a nomádok földje és a Borat utólagos mozifilm kapta a fődíjat

A drámai kategóriában A nomádok földje, a vígjáték vagy musical mezőnyben a Borat utólagos mozifilm kapta a legjobb film díját a vasárnap megrendezett 78. Golden Globe-díjátadó ceremónián.

This handout photo courtesy of the HFPA shows Margot Robbie presenting during the 78th Annual Golden Globe Awards in Beverly Hills, California on February 28, 2021. - Usually a star-packed, laid-back party that draws Tinseltown's biggest names to a Beverly Hills hotel ballroom, this pandemic edition will be broadcast from two scaled-down venues, with frontline and essential workers among the few in attendance. (Photo by - / HFPA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HFPA " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: HFPA / AFP

Fotó: AFP

A helyi idő szerint vasárnap este megrendezett ceremónián a Golden Globe-gála egyik háziasszonya, Tina Fey New Yorkból, az NBC székházából, a másik házigazda, Amy Poehler pedig a díjátadó hagyományos színhelyéről, a Beverly Hills-i Beverly Hilton szállodából konferált az NBC által közvetített műsorban, amelyben a díjazottak zömmel saját otthonukból szólaltak meg.

A Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetsége (HFPA) filmes és televíziós kategóriákban adta át díjait sztárok közreműködésével. A Golden Globe-gála ebben segédkező két idei nagykövete Spike Lee két gyermeke volt.

A gála műsorában a tudósítótestület elnöke is megjelent, aki a 87 tagú szervezet elleni bírálatokra válaszolva kollégáival ígéretet tett arra, hogy sokszínűbbé teszik a szervezetet, és fekete tagokkal is bővítik a létszámot.

Az első díjat Daniel Kaluuya kapta, aki a legjobb férfi mellékszereplő lett a Judas and the Black Messiah című filmben nyújtott alakításáért. A színész szavait azonban először egy technikai hiba miatt nem lehetett hallani, amiért a díjátadásban közreműködő Laura Dern elnézést kért.

A drámai kategóriában A nomádok földje, a vígjáték vagy musical mezőnyben a Borat utólagos mozifilm kapta a legjobb film díját.

A nomádok földjét rendező kínai származású Chloé Zhao elnyerte a legjobb rendezőnek járó Golden Globe-díjat is. Zhao Barbra Streisand nyolcvanas évekbeli győzelme után a második nő, aki a hollywoodi külföldi tudósítóktól megkapta a legjobb rendező díját. Egyúttal ő az első ázsiai származású női győztes ebben a kategóriában.

„Számomra A nomádok földje a gyász és a gyógyítás zarándoklata” – mondta Zhao filmjéről, amelyben Frances McDormand egy férje halála után a furgonjába költöző, és Amerikán átautózó özvegyet alakít. „Mindenkinek szól, aki életének egy pontján átélte ezt a nehéz és gyönyörű utat. Nem búcsúzunk. Azt mondjuk: viszlát az úton” – üzente.

A Borat utólagos mozifilm a vígjáték vagy musical kategória fődíját vitte el. A film főszereplője, Sacha Baron Cohen, aki a szatíra forgatókönyvét is jegyzi, a legjobb vígjáték- vagy musicalszínész díját szerezte meg.

Rosamund Pike, a Fontos vagy nekem sztárja kapta a vígjáték vagy musical mezőnyben a legjobb színésznő díját.

A HFPA a legjobb forgatókönyv díját Aaron Sorkinnak adta A chicagói 7-ek tárgyalása című filmért, amelyet ő is rendezett.

A legjobb animációs film díját a Lelki ismeretek című Pixar-produkció nyerte, amelynek rendezője Pete Docter volt. A produkció a legjobb filmzene díját is elvitte. A legjobb dal viszont az Io si, az Előttem az élet című, Sophia Lorennel forgatott produkció betétdala lett.

A legjobb idegen nyelvű film díját a Lee Isaac Chung rendezte Minari című alkotás kapta, amely egy nyolcvanas években Arkansasban letelepedő koreai családról szól.

Chadwick Boseman alakítását a Ma Rainey – A blues nagyasszonya című filmben a legjobb drámai színész Golden Globe-díjával ismerte el posztumusz a tudósítótestület.

Boseman, a Fekete Párduc sztárja tavaly hunyt el rákbetegség következtében. A Ma Rainey – A blues nagyasszonya a sztár egyik utolsó filmje volt. A díjazottat Renée Zellweger jelentette be, az elismerést a színész özvegye, Taylor Simone Ledward fogadta. „Istennek köszönné meg. A szüleinek. Az elődeinek az útmutatásukért és az áldozatukért. Ő most valami szépet, valami inspirálót mondana” – hangsúlyozta az özvegy.

A díjátadó gálán a legjobb drámai filmben szereplő színésznő elismerését Andra Day nyerte el a The United States vs. Billie Holiday című produkcióért, amelyben a legendás énekesnőt, Billie Holidayt játszotta.

Ebben a kategóriában volt esélyes a díjra a Mundruczó Kornél Pieces of a Woman című filmjében szereplő Vanessa Kirby is.

Jodie Foster a legjobb női mellékszereplő elismerését kapta a The Mauritanian című filmben nyújtott játékáért.

A televíziós kategóriák két fődíját A korona és a Schitt's Creek nyerte el: előbbi kapta a legjobb drámai tévésorozat, utóbbi pedig a legjobb vígjátéksorozat trófeáját.

A brit királyi család életéről szóló A korona két szereplője, a Diana hercegnőt alakító Emma Corrin és a Károly herceget játszó Josh O'Connor a legjobb drámasorozatban játszó színésznő és színész elismerését szerezte meg. Mellékszereplőként a Margaret Thatchert játszó Gillian Anderson is díjat kapott.

A jobb napokat látott, kisvárosba költöző család életét bemutató Schitt's Creek-sorozat az utolsó évadával nyerte el a Golden Globe-díjat. A produkció sztárja, Catherine O'Hara a vígjátéksorozatok legjobb színésznőjének járó díjat kapta.

A vezércsel című Netflix-produkció a legjobb limitált epizódszámú sorozat Golden Globe-ját nyerte el, és a sorozat főszerepét játszó Anya Taylor-Joy is díjazott lett.

Mark Ruffalót az Ez minden, amit tudok című minisorozat színészeként díjazták az estén, John Boyega pedig a Kis fejsze című minisorozat mellékszereplőjeként kapott Golden Globe-ot.

A HFPA Cecil B. DeMille filmes életműdíjával Jane Fondát, a Carol Burnett televíziós életműdíjjal pedig Norman Leart tüntették ki.

Borítókép: Margot Robbie a 78. Golden Globe-díj átadóján

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!