Kultúra

2017.07.19. 15:05

Gregorián dallamok a kolostorromok között Salföldön

SALFÖLD A hagyományokhoz hűen idén is lesz Mária Magdolna-búcsú és szentmise a salföldi pálos kolostorromoknál. A magyar nyelvű gregorián énekes misét P. Puskás Antal OSPPE celebrálja, melyet szeretetlakoma követ. A különleges eseményre nemcsak gyalogosan vagy autóval, de lóháton és szekérrel is érkeznek a környékről.

Mizsei Bernadett

Egészen különös varázzsal bír a Mária Magdolna-búcsú és -szentmise, amelyet évről évre a Magdolna-naphoz legközelebbi szombaton rendeznek meg. A pálos kolostorrom sok száz éves falai között csendülnek fel a régmúltat idéző gregorián dallamok. A sokat látott kőfalak ilyenkor visszanyerik egykori tekintélyüket, és újra élettel telnek meg, ahogy a valaha itt szolgált pálos barátok idején.

Az egykor Szent Mária Magdolnáról elnevezett kolostorrom búcsúja a sok másról is nevezetes Salföld legrégebbi "rendezvénye". Huszonnyolc éve szervezi az ábrahámhegyi Somogyi család. Idén a Magdolna-nap szombatra esik, tehát a romtemplomban július 22-én, szombaton este hat órakor lesz szentmise, amelyet a szokásos szeretetlakoma követ. De aki zarándokként jön, az korábban érkezzen, mert Navratil Andrea népdalénekes hangjában is gyönyörködhet.

- 1987-ben költöztünk végleg az ábrahámhegyi Klastrom utca folytatásaként kitaposott, jelzett turistaút mentén annak az erdőnek a szélére, amelynek mélyén, tőlünk 15-20 perc sétányira a kolostorrom rejtőzik. Birtokunk a községhatáron, nagyobbik része Salföldön terül el. Gyermekeink már itt nőttek fel, és a kolostorromhoz vezető utat alkalmi idegenvezetőkként is számtalanszor bejárták, ugyanis a fehér barátok emlékhelyét gyalogosan kereső zarándokok éppen náluk szoktak eltévedni - mondta el a Naplónak a búcsú szervezője.

P. Bátor P. Botond OSPPE celebrálja a misét egy korábbi búcsún
Fotó: Mizsei Bernadett

Somogyi György hozzátette, a búcsúba nemcsak gyalog, hanem motorbiciklivel, kerékpárral, autóval, sőt olykor lóháton és szekérrel is érkeznek. - Mária Magdolnát, akiből Jézus "hét ördögöt űzött ki", a szájhagyomány a bibliai "bűnös asszonnyal" is azonosította, ezért bizonyos tekintetben a bűnösök védőszentjének is tekinthető, és talán ennek tulajdonítható, ebbe a búcsúba nemcsak vallásos emberek járnak - tudtuk meg a teológus, művészettörténész Somogyi Györgytől.

A szentélyt és az oltárt általában a család díszíti, és a szeretetlakoma alapját képező zsíros kenyerekről, borról, üdítőről is ők gondoskodnak. - A lakomához persze sokan járulnak hozzá pogácsával, süteménnyel, sőt, tavaly valaki finom kenyérrel, kolbásszal, szalonnával, töpörtyűvel örvendeztetett meg minket. Mindig is sokan segítenek. Van, aki XIX. századi nyomdagépén nyomtat hívogató plakátot, van, aki padokat ad kölcsön, más terepjáróval szállítja a szükséges kellékeket a helyszínre, megint mások a szeretetlakomához járulnak hozzá vagy a romtemplomot díszítik virágfűzérekkel és zöld ágakkal, esetleg az óhatatlanul ott hagyott ökológiai lábnyomunk eltüntetésében segédkeznek - tette hozzá Somogyi György.

Maga a helyszín is megszentelt művelődéstörténeti érték, de ezt további értékekkel is igyekeznek gazdagítani. Olykor kis kirakodóvásárral, énekesek, zenészek közreműködésével, de volt itt már kolostortörténeti előadás, misztériumjáték, egyedi cirkusz és bábszínház is. Az oltárnál pedig - a pálos atyák mellett - olyan kiválóságok is szolgáltak, mint a bencés Jáki Teodóz, aki haláláig volt motorja" ennek a búcsúnak is.

- Hasznos lenne egy erős baldachinsátor eső esetére az oltár fölé, és jó lenne, ha a padokat nem kellene több helyről is elkérni minden évben, ha elkészülne erre az alkalomra egy körmeneti zászlónk, ha az énekrendet is tartalmazó, ön-erőből már kétszer is kiadott búcsúkönyvecskét bővíthetnénk, és újra kinyomathatnánk, ha a közreműködőket olykor valami tiszteletdíjjal is jutalmazhatnánk, és ha megvalósulhatna régi álmom, a Remete Szent Pál életéről szóló (1765 körül írt), Pál című pálos iskoladráma itteni előadása is.

Mindez azonban elég sokba kerülne, de mi mint egy-egy alkalomra szerveződő, önkéntes közösség, nem pályázhatunk - mutatott rá Somogyi György. A szervező szerint fontos, hogy öröklött értékeinket megtartsuk, és tovább vigyük hagyományainkat, hisz nem csupán a pálos rend igazi hungarikum, de a magyar nyelvű gregorián ének is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!