Kultúra

2017.08.07. 16:02

Győry Endrénénél jártak a Pápai Művelődéstörténeti Társaság tagjai

Pápa – A népművészeti gyűjtő pusztaszabolcsi tapasztalatait, néprajzi tudását is felhasználná a Pápai Művelődéstörténeti Társaság a tervezett népfőiskolája kialakításához.

Laskovics Márió

A Pápai Művelődéstörténeti Társaság (PMtT) legutóbbi civil kaszinóját múlt szerdán Győry Endréné Abonyi Éva magángyűjtő Dózsa György úti házában tartotta, ahol a PMtT tervezett népfőiskolájának néprajzi, népművészeti alakítója beszélt a pusztaszabolcsi népfőiskola kialakításának eddigi tapasztalatairól, illetve tudásáról számot adva bemutatta otthoni gyűjteményét, valamint szólt a Pápa város által megvásárolt, néhai férjéről elnevezett Győry-gyűjteményről is, amitől annak idején többrétű családi gondok miatt kellett megválnia.

Szép, hímzett asztalterítő felett mesélt Győry Endréné a pusztaszabolcsi tapasztalatairól, gyűjteményeiről a PMtT megjelent tagjainak. A képen még Lökkös Tiborné és Turchányi Tamás

- Pusztaszabolcson egy konkrét mag kezdett el dolgozni a népfőiskola életre hívásán. Első lépésként egy helytörténeti kiállítást hoztak létre 1997-ben a helyi középiskola galériájában, amit aztán az egykori vasutas iskola épületében helyeztek el 2014-ben, saját kezűleg felújítva, berendezve a belső tereket.

Éva néni feje felett Pápa Város Díszoklevele látható. A jobbra, az ágyon található díszpárnákról elárulta, részben saját hímzésűek, részben lányai ajándékai

Így jött létre a régi használati tárgyakat, bútorokat, fotókat, szakkönyveket, hagyatékokat, képzőművészeti alkotásokat, és még sok egyebet felvonultató Hagyományok Háza. Bevonták munkájukba az ifjúságot, kiállításokat, egyéb rendezvényeket szerveznek, kertbarát körük van. Sokrétű tevékenységük, kiadványsorozatuk jó példaként szolgálhat Dunántúl Athénje részére is - adott számot a Fejér megyei kisváros hagyományőrző munkájáról, amelyben önkéntesként egyik lánya, Börzseiné Győry Éva is aktívan részt vesz.

A padlás roskadozik a sok és sokféle kézműves tárgytól

A Győry-gyűjteménnyel kapcsolatban elmondta, örül, hogy egyben, s nem darabonként vált meg (két ütemben: 1993-ban, illetve 2001-ben) a kollekciótól. Eztán a megjelentek az otthoni, a falakon, a fiókokban, a padláson található népművészeti tárgyairól, tulajdonképpen a harmadik számúnak nevezhető gyűjteményéről kérdezték a közkedvelt gyűjtőt.

A Rábapordányban nevelkedett Éva néni elárulta, nagyon kedveli a rábaközi hímzést, a paraszti kultúrát. Az összejövetel végén a kézműves termékektől - névre szóló, családtagoktól, barátoktól kapott kerámia kannáktól, valamint különböző üveg-, és egyéb régi használati tárgyaktól - hemzsegő padlást vehették szemügyre az érdeklődők.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!