Kultúra

2017.02.18. 09:46

Hackeld a múltat!

Kiállítás nyílt pénteken a Művészetek Házában Hackeld a múltat!- címmel. Katharina Roters és Szolnoki József munkáit most először állították ki Veszprémben.

Rieger Zsanett

A megnyitón köszöntőt mondott Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója, aki elmondta: az emlékezet és emlékezés járványként terjed, és egy új korszaknak a küszöbén állunk. Kihal az utolsó generáció, amelyik tanúja volt az emberi történelem legsötétebb gaztetteinek. A tárlat nemcsak egy család múltjának sötét foltjait mutatja meg, de azt is keresi, hogyan lehet az emlékezet módjait feldolgozni. Ez az első közösen jegyzett munkája a két művésznek, akik immár 10 éve dolgoznak együtt.

Ez a második felvonása az első, a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban bemutatott kiállításnak. Az eseményt Szijjártó Zsolt nyitotta meg, aki beszédében elmondta, bár látszólag heterogének a tematikák, de összeköti a képeket az elmúlt 70-80 év eseményei egy család történetéből, melyek hasonlóak más családokéhoz, így dolgozva fel a kollektív múltat. Egyszerre folytatja és gondolja tovább az első részt.

Mint beszédében említette, a kiállítás különböző mediális, információs eszközöket használ, így adva példát a múlt egyfajta feldolgozására. De milyen módokon tüntethetők el az emlékezet vakfoltjai?- tette fel a kérdést. Megnyitójában még kitért arra, hogy a társadalmi viszonyok, az idegenség csak akkor érthető, ha nevet adunk neki. Legfontosabb gondolatként kiemelte, a tárlat nem öncélú, inkább egy felszólítás, nem engedhetjük meg, hogy mások meghackeljék, meghamisítsák a múltunkat, az eseményeknek nekünk kell nevet adnunk.

A megnyitón köszöntőt mondott még Grászli Bernadett, a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Igazgatója.  A tárlat március 18-ig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!