mesés bábok

2018.09.01. 15:43

Hamarosan megelevenednek Arany János bábjai

Különleges kiállítás nyílik szeptemberben a fővárosban.

Elsősorban a családokat megszólító kiállítás nyílik Mesés bábok – bábos mesék. Arany János művei és a bábtechnikák címmel a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) szeptember 6-án, Budapesten.

Az időszakos tárlaton a PIM tagintézményeként működő Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) Bábtára mutatkozik be a közönségnek. Az egyedülálló gyűjteményt 1970-ben hozta létre Belitska-Scholtz Hedvig, hogy a magyar bábművészet dokumentumait és tárgyait összegyűjtse, felkutassa, megőrizze, rendszerezze és az érdeklődők elé tárja. A bábok mellett díszletek, fényképek, szórólapok, plakátok, szövegkönyvek, kéziratok sorakoznak a gyűjtemény polcain – olvasható az intézmény közleményében.

A január közepéig látogatható kiállítás bemutatja Arany János közismert műveinek bábszínházi adaptációit és az ott alkalmazott különböző bábtípusokat. A tárlatban Arany János bábfigurája köszönti az érdeklődőket, a kezéből kibomló színes zsinórmotívum a kiállítás meghatározó látványelemeként végigvezeti a látogatókat a bábok izgalmas világán.

Mint írják, Arany János versei és elbeszélő költeményei már a múlt század első felében is bábszínpadi előadások népszerű forrásai voltak. A magyar bábtörténet több jeles alkotója feldolgozta a költő legismertebb műveit, leggyakrabban A fülemile című költeményt, valamint a Toldit, a Rózsa és Ibolyát és A Jóka ördögét.

A tárlat interaktív részein a látogatók betekintést nyerhetnek a bábkészítés és a bábmozgatás rejtelmeibe is. A bábos élménypontokon a különböző bábtechnikák kerülnek középpontba, számos játék várja az érdeklődőket. A kipróbálható bábszerkezetek többségét Lellei Pál bábkészítő mester készítette.

A kiállítás kísérőprogramjai között szeptember 9-én, vasárnap bábos évadnyitót rendeznek a Mikropódium Családi Bábszínház előadásaival és egy árnybábkészítő foglalkozással. Szeptember 26-án, szerdán a PIM Esti Extra keretében Fabók Mancsi Bábszínháza lép fel Két ember balladája című, felnőtteknek szóló előadásával. Október 14-én a Griff Bábszínház programja várja a családokat, valamint szerepel a tárlat kísérőprogramjai között pedagógusokat megszólító bábpedagógiai, valamint bábterápiás workshop is.

A kiállítást, amelynek kurátora Lovas Lilla és Simándi Katalin, az Arany János Emlékbizottság támogatta – írja a közlemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában