Hangszert a kézbe!

2018.06.05. 17:30

Hangszerparkot és ministúdiót nyitottak a Dubniczay-palotában

Száznegyven hangszert próbálhatnak ki az érdeklődők a Dubniczay-palotában szombaton estig a Hangszert a kézbe nevű országjáró rendezvénysorozaton.

Marton Attila

Megnyitották a Hangszert a kézbe nevű országos programsorozat veszprémi állomását

A program tavaly februárban indult azzal a céllal, hogy népszerűsítse a hangszeres zenét a fiatalok között. Az eltelt közel másfél év alatt húsz településen közel hatvanezer látogató vett részt a programsorozaton, mondta Andrásik Remo, a Hangszeresek Országos Szövetségének főtitkára. Hozzátette, a statisztikák szerint Bulgária után Magyarországon játszanak a legkevesebben hangszeren, a program egyik legfőbb célja, hogy ezen változtassanak.

Megnyitották a Hangszert a kézbe nevű országos programsorozat veszprémi állomását Fotó: Balogh Ákos / Napló

A Dubniczay-palotában az érdeklődők 140 hangszert próbálhatnak ki az ütős hangszerektől a pengetős, a fúvós és népi hangszereken át a billentyűs hangszerekig és az elektronikus zenei eszközökig, valamint lehetőség adódik megismerkedni a stúdiózással is. A kiállítást délelőtt diákcsoportok is látogatják, a tanulók rendhagyó énekórákon vehetnek részt.

Bajnai Zsolt, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Hangfoglaló Programjának vezetője a kiállítás megnyitóján elmondta, a program előzménye egy 2014-es felmérés, amely szerint azokból lesznek tudatos lemezvásárlók, akik maguk is zenéltek vagy zenélnek. Hozzátette, abban bíznak, a program révén sok fiatal kedvet kap a zenéléshez, és idővel ők is a magyar könnyűzene fogyasztói és vásárlói lesznek. A programot – amely reményeik szerint folytatódhat – eddig 140 millió forinttal támogatta az NKA.

 

Porga Gyula polgármester köszöntőjében arról beszélt, az utóbbi években-évtizedekben a könnyűzene kivívta a helyét a művészeti ágak között. Hozzátette, fontos, hogy minél korábban találkozzanak a fiatalok a zenével, a hangszeres játék számukra az önkifejezés egyik formája lehet. Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója örömét fejezte ki, hogy segíthetnek eljuttatni a fiatalokhoz a zenét azzal, hogy a Dubniczay-palota ad otthont a rendezvénynek.

A megnyitón közreműködött Benkő Zsolt bluesgitáros. A Dubniczay-palotában szombaton estig látogatható az interaktív, ingyenes tárlat. Az országjáró hangszerbemutató sorozatot az NKA Hangfoglaló programjának támogatásával a Hangszeresek Országos Szövetsége szervezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában