Kultúra

2010.10.18. 10:13

Hármas ünnep a templomban

Várpalota - Hármas ünnepen adtak hálát tegnap a várpalotai evangélikusok: a gyülekezet alapításáért, a templomért és az óvodáért.

Balla Emőke

Háromszáztíz éves a várpalotai evangélikus gyülekezet, a templomot 230 éve építették, az óvodát húsz éve alapították. Ittzés János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke igehirdetésében arra emlékeztetett, 310 évvel ezelőtt sem volt könnyebb kereszténynek lenni, mint ma, 230 évvel ezelőtt is kellett erő, energia és áldozatvállalás ahhoz, hogy a templom megépülhessen.

Krisztus tanítványának lenni akkor sem, most sem könnyű. A tanítványság mindig Krisztus győzelme által lehetséges és mindig kereszthordozás. Fel kell vennünk a keresztet és bár mi önmagunkban képtelenek lennénk rá, Istennek minden lehetséges, Isten sokféle módon meggyőzhet, megszólíthat, szolgálatba állíthat embereket. A tanítványság független a politikai helyzettől, kormányoktól, egyvalakitől függ: hitünk Urától, Jézus Krisztustól.


A istentiszteleten a liturgiát Tóth Attila lelkész végezte, Patona Ildikó és a gyülekezet énekkara szolgált zenei műsorral, Szabó Etelka  kántor vezetésével, majd Borbás Zoltán presbiter, a gyülekezet tagja tartott előadást a gyülekezet történetéről. Jelentős lépés volt, amikor húsz esztendővel ezelőtt megalakulhatott az evangélikus keresztény óvoda, mely a délutáni hála-adó istentisztelen a Forrás nevet vette fel. A várpalotai ünneplők tegnap megemlékeztek a kezdetekről: a intézmény létrehozását a törvény adta lehetőségek, a városban jelentkező igények és a személyi feltételek, a hívő óvónők teremtették meg.

Lassú Tamásné óvodavezető elmondta, a Pintér Mihály lelkész idejében alakult óvoda három csoportjába ma 82 kisgyerek jár, hat óvónő, három dajka és egy gazdasági vezető dolgozik az intézményben. A munkatársakat Isó Dorottya veszprémi lelkész, a várpalotai Forrás evangélikus keresztény óvoda igazgatótanácsának elnöke áldotta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!