Kultúra

2010.11.25. 10:22

Harminc éves a Nyírettyű Népzenei Együttes

Tapolca - A Nyírettyű a Badacsony Táncegyüttes kísérő zenekaraként alakult három évtizeddel ezelőtt a Tapolcai Zeneiskola tanáraiból és növendékeiből. Rövid időn belül véglegessé vált az öt fős felállás.

Szijártó János

Tagjai a megye három városában, Várpalotán, Veszprémben és Tapolcán élő zenetanárok: Farkas László (hegedű) zenekarvezető-, Szabó Gábor (brácsa), Mozsdényi György (bőgő), Vecsey Ervin (klarinét), Mózner Miklós (furulya).

Amint azt a tapolcai Mózner Miklóstól megtudtuk, a Nyírettyű zenekar a nevét a kápaszerkezet nélküli népi vonótól kölcsönözte, a népzenészek ezzel szólaltatják meg a brácsát és a bőgőt. A zenekari napló és honlapjuk tanúsága szerint működésük első felében a megye tizenhárom felnőtt- és gyermektáncegyüttesét és pávakörét kísérték számtalan szereplésen és minősítőversenyen.

- Emlékezetes számunkra a sok itthoni és külföldi szereplés. Mostanáig tizenhárom európai országban hirdethettük népzenei kultúránkat. Az utóbbi évtizedben főleg önállóan szerepeltünk, hallhattak minket kiállítás megnyitókon, szüreti felvonulásokon, falunapokon, táncházakban, fogadásokon és egyéb rendezvényeken - fogalmazott a tapolcai zeneiskola tanára.

Majd hozzátette, hogy mindannyiuk számára felüdülést jelent népzenét játszani.
Repertoárjukban Erdélytől Rábaközig őrzik és ápolják az összes magyar tájegység énekes-hangszeres népi muzsikáját. Hangulatos, vidám önálló műsorukkal többször is sikeresen szerepeltek Ausztriában, Németországban, Svájcban és a pályafutásuk egyik fénypontja volt a spanyolországi turné, ahol a barcelonai magyar est vendég előadói voltak.


Három évtizedes tevékenységüket önálló rádiófelvétel, a Taliándörögdi Népdalkör, a Zánkai Pávakör kíséretei és a veszprémi Kabóca Bábszínházzal felvett népdalok a Háry János előadáshoz, valamint a különböző táncegyüttesekkel készített felvételek őrzik. A nemzeti kultúra megismertetéséért és ápolásáért fennállásuk 25. jubileuma alkalmából Pro Comitatudíjat kapott a Veszprém Megyei Közgyűlés döntése alapján. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!