Kultúra

2010.05.04. 16:08

Harminc különböző előadás

Veszprém - Harminc különböző előadást tervez a következő évadban a Petőfi Színház, a Latinovits Zoltán Játékszínben is egymást érik a bemutatók.

Balla Emőke

Gazdag, változatos, igényes programot kínál a nézőknek Oberfrank Pál, a veszprémi Petőfi Színház februártól kinevezett igazgatója, akinek a következő lesz az első önálló évada. Gyerekek és szülők is választhatnak a bemutatók közül, harminc különböző előadást terveznek.

A nagyszínpadon Miklós Tibor-Kocsák Tibor Anna Karenina című musicaljét Szerednyey Béla rendezi, többek között Halas Adelaidát, Szeles Józsefet, a társulathoz szerződő Trokán Annát és a vendégként fellépő Sasvári Sándort és Varga Miklóst láthatják a nézők, az előbemutató június 10-én, a premier szeptemberben lesz.

Száz éve halt meg Mikszáth Kálmán, a jubileum kapcsán az egyik legismertebb művét, a Noszty fiú esete Tóth Marival című színművet mutatja be a színház Keszég László rendezésében, a társulat új tagjának, Kéri Kittynek szereplésével.

A következő évad egyik legnagyobb és legizgalmasabb vállalkozása Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékának színrevitele, amiben Puck szerepét Eperjes Károly alakítja, a darabot Szergej Maszlobojscsikov rendezi.

A zenés műfajt kedvelő közönségnek igényes szórakozást kínál Zerkovitz Béla-Szilágyi László Csókos asszony című operettje, melynek bemutatója szilveszter estéjén lesz, Oberfrank Pál rendezésében. Beaumarchais Figaró házassága című vígjátékát Valló Péter állítja színpadra, Pindroch Csaba főszereplésével. 

A gyerekeknek Exupéry A kis herceg című mesejátékát, Ránki György Pomádé király új ruhája című gyermekoperáját, Németh Ervin Szivárvány szép kapujában  című zenés mesejátékát, valamint a Kalandra fel! című Föld körüli zenés utazást kínálják.

A Latinovits Zoltán Játékszínben a Petőfi Színház saját produkcióit - például Anouilh Jeanne D'Arc (A pacsirta) és O'Neill Utazás az éjszakában - , valamint  a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, a Forrás Színház, a  Bárka Színház és a Teleszterion Színházi Műhely előadásait láthatják (Székely János: Caligula helytartója, Arany János: Toldi, Petőfi Sándor: A helység kalapácsa, Voltaire: Candide, Ben Rice: Babó és Bigyó, Mrozek: Mulatság, Rejtő Jenő: A légionista, akrobat ej!).

Különböző bérletek lesznek, kombinált színházi és játékszíni. Folytatódik a Vendégjáték bérlet, itt a sepsiszentgyörgyi színház mutatkozik be.

A Koffer Színház ötlete Szeles Józseftől származik; a színház művészei arra vállalkoznak, hogy mindent, ami nemes és értékes a színházban, azt bepakolják egy kofferba, járják a megyét, hogy mindenki láthassa előadásaikat.

A Koffer Színház kínál zenés kabarét, operett-utazást és Ray Cooney Páratlan páros című komédiáját. A teátrum nyit a megye felé, a  korábbiaknál többet játszik vidéken.

Műsoron marad a Régimódi történet, a Rózsát nevető királykisasszony és a felújított Kakukkfészek, amit a nyáron a tihanyi szabadtéri színpadon is láthat a közönség. 

Bujtor István-emléknap a színházban

Bujtor István, a Petőfi Színház elhunyt igazgatójának emlékére a társulat felújította a Kakukkfészek című előadást, melyet Bujtor rendezett,  az indián főnököt is ő alakította.

Szerepét Szalma Tamás veszi át, aki az 1980-as  évek végén Pécsett már  játszotta ezt  a  szerepet. Ma, Bujtor István születésnapján tartják a díszelőadást. Ezt megelőzően  bár az eméktábla- avatás  elmarad  a Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény Alapítvány anyagából nyílik kiállítás az előcsarnokban.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!