Kultúra

2006.06.20. 22:00

Hatvan év éneklés

Mórocz Zsolt

Sabjanics Miklós plébános üdvözölte az egybegyûlte- ket, kifejezve örömét és háláját, hogy olyan egyházközségekben szolgálhat, ahol virágzik az egyházzenei énekkul- túra, a templomi kórusok buzgón szolgálnak a szertartásokon is.
Majd felidézték az 1946-ban alakult kórus történetét. Külön köszöntötték az alapító Bugaczi Elvira tanítónõt, aki idõs kora ellenére eleget tett a meghívásnak, hogy együtt ünnepelhessen a hárskútiakkal. Felidézték jeles karnagyaik, a ma is köztiszteletnek örvendõ Hadnagy Sándor tanító (aki betegsége miatt levélben köszöntötte az ünneplõket), Knolmayer Nándor, Nagy Rozália Placidia nõvér, illetve Kóbor Sarolta Emília nõvér emlékét. Emília nõvér 1959-1997-ig vezette a kó- rust, s magas szintû zenei mûveltségével, szép énekhangjával nagy türelemmel foglalkozott a tagok képzésével. t kedvessége, gondoskodó magatartása miatt a gyermekek is szinte édesanyjukként tiszteltek. Tisztelete jeléül a templom kórusán a falu emléktáblát állíttatott. A közelmúltban Holdinger Ferenc volt a kórus karnagya, akit több alkalommal Gábriel Flórián helyettesített. Jelenleg két fiatal kó- rusvezetõ folytatja az elõdeik által megkezdett szép utat. Kauker Katalin és Schnelbach Edina munkahelyi és tanulmányi kötelezettségeik mellett látják el a megtisztelõ feladatot. A program a vendégkórusok mûsorával folytatódott. Elõbb a csehbányai Jézus Szíve Nõi Kar, majd a helyi Lindenbaum Német Nemzetiségi Dalkör és a herendi Szent Euszták Kórus tette az alkalomhoz illõ mûvek elõadásával emelkedetté az ünnepet. A jubileumi koncertet a Magyarok Nagyasszonya Kórus mûsora zárta. Az évforduló al- kalmából a kórusvezetõket emléklappal, emlékplakettel ajándékoztak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!